Image default

Pate din ficat de pui I

După lupte, proteste și greva foamei împotriva pateului de ficat din conserve, după încercări penibile, eșecuri dramatice și comentarii sarcastice din partea menajeriei (adică plozii adolescenți), am ajuns la rețeta aceasta de pate din ficat de pui. Convenabilă, rapidă și bine primită.

O altă variantă a pateului de ficat aici. Mai gustoasă și mai fină, dar cu un stop de muncă în plus.

Ingrediente:

  • 500 g ficat de pui proaspăt
  • 125 g bacon, la mine a fost crud
  • 150 ml smântână lichidă
  • 100 ml vin alb
  • 100 g unt
  • 3 căței de usturoi mărunțiți
  • 1 ceapă tăiată mărunt
  • 3 linguri ulei
  • 2 foi dafin
  • Sare, piper

Preparare:

Se spală bine ficățeii sub jet de apă, eventual așezați-i într-o sită, și se curăță fiecare în parte de pielițe, grăsime, sânge sau pete. Se lasă la frigider în apă rece 15-30 minute până a doua zi chiar, cu o lingură rasă de sare la 500 ml apă, pentru a scurge sângele. Îi putem lăsa și în lapte, dacă preferați, deși eu nu am sesizat o diferență substanțială. Ficatul nu trebuie să aibă pete verzi sau negre, iar culoarea acestuia ar trebui să fie între maro și vișiniu.

Cât stau ficățeii în apă (sau în lapte,), încingem o tigaie, în care turnăm cele 3 linguri de ulei de măsline, peste care adăugăm 20 de grame de unt, pe care îl topim fără să se ardă.

Punem baconul în tigaia încinsă la foc moderat și îl călim până devine moale și ușor rumen, fără să-l ardem sau să se crocănțească.

Adăugăm ceapa și usturoiul și continuăm călirea la foc mic spre moderat până când ceapa se înmoaie și devine translucidă, poate chiar se caramelizează ușor.

Scurgem foarte bine ficățeii și îi punem în tigaie, la foc mediu, amestecând din când în când. După 5 minute, și-au schimbat culoarea și putem adăuga vinul alb. Dacă aveți brandy sau coniac, înlocuiți vinul cu unul din ele pentru o aromă mai pronunțată. De asemenea, adăugăm sarea, piperul, foile de dafin și orice alte condimente ne sunt pe plac.

Continuăm prepararea până când se evaporă alcoolul.

Scoatem foile de dafin din tigaie și transferăm conținutul tigăii într-un robot de bucătărie sau blender sau în alt vas, în care putem folosi blenderul vertical. Adăugăm și restul de unt (80 g rămase) și smântâna lichidă și omogenizăm și pasăm cât mai fin compoziția. Dacă v-a rămas lichid multicel în tigaie, reduceți cantitatea de smântână.

Trecem print-o strecurătoare compoziția pasată pentru a obține o textură cât mai fină.

Punem pateul într-un vas, turnăm un pic de unt topit deasupra pentru a nu oxida, acoperim cu folie alimentară castronul și ținem la frigider, dacă se poate, până a doua zi.

E delicios, cremos, ușor de tartinat sau de modelat prin poș.

Pe scurt, pate din ficat de pui:

Related Articles

Mâncare de mazăre cu pulpe de pui

allandalla

Salată cu pui și ciuperci

allandalla

Mămăligă rapidă (pripită)

allandalla

Lasă un comentariu