Lintea se poate găti în fel și chip, e gustoasă și mai ușor digerabilă decât alte leguminoase. E o importantă sursă de proteine, minerale, fibre și carbohidrați complecși. Supa asta de linte este una dintre rețetele cele mai rapide din categoria rețetelor de leguminoase. Sigur că se poate face și cu linte de alte culori, dar lintea roșie se pretează mai bine la supe și creme pentru că, o dată, fierbe cel mai repede, a doua, pentru că nu își păstrează forma la fiert și ca atare se pasează foarte ușor, făcând supa cremoasă și fină.
Pentru mâncarea de linte, eu folosesc lintea verde sau maro și, eventual, adaug și o mână de linte roșie dar mai degrabă pentru a îngroșa sosul mâncării.
Revenim la supa noastră. Nu are nevoie de multe ingrediente.
Ingrediente:
- 1 cană linte roșie
- 1 ceapă
- 2-3 căței usturoi
- 1 morcov
- 4 linguri suc de roșii sau 1 lingură pastă de roșii
- 2-3 linguri ulei
- ½ linguriță semințe chimen
- ¼ linguriță semințe coriandru
- ½ linguriță boia iute
- ¼ linguriță piper
- 1 lingură unt sau ulei
- sare
Preparare:
Spălăm lintea sub jet de apă sau în mai multe ape. În mod normal, lintea fierbe ușor și neînmuiată în prealabil, mai ales cea roșie. Jumătate de oră la fiert îi e suficientă. Însă, dacă decideți din timp că vreți să fierbeți linte, puneți-o la înmuiat câteva ore, schimbând apa măcar o dată, pentru o digestie mai bună și pentru o absorbție mai eficientă a nutrienților. Puteți picura și câțiva stropi de zeamă de lămâie în apa în care ați lăsat-o la înmuiat. Sunt persoane care o lasă la germinat înainte de gătire.
Eu am lăsat lintea la înmuiat din seara precedentă gătirii și am clătit-o din nou în câteva ape înainte de a o folosi.
Mărunțim ceapa, morcovul și usturoiul. Încălzim un pic într-o tigaie fără ulei semințele de chimen și de coriandru până își degajă aroma. Le puteți pisa, dar eu le-am lăsat așa și s-au măcinat ulterior în blender.
Încingem oala în care vom face supa cu câteva linguri de ulei. Călim la foc potrivit ceapa și morcovii până se înmoaie bine ceapa. Punem usturoiul, piperul, semințele de coriandru și chimen și călim în continuare 2-3 minute.
Turnăm sucul de roșii, dăm în clocot și adăugăm zâna rețetei, lintea.
Ținem pe foc până se încălzește și ea și putem adăuga 1 l (4 căni) de apă caldă (și mai multă dacă vreți supa mai subțire, dar va ieși mai puțin intensă la gust). După vreo 15 – 20 minute de fiert, punem sarea după gust și continuăm fierberea încă vreo 15 minute, verificând ca lintea să fie bine fiartă.
Transferăm conținutul oalei într-un blender sau o lăsăm în oală și folosim un mixer vertical. Pasăm bine, apoi, pentru o supă fină, strecurăm. Mai lăsăm pe foc 5 minute.
Separat, într-o tigaie mică, topim o lingură de unt sau folosim ulei vegetal, în care amestecăm boia iute 1-2 minute. La servire, punem peste supă o linguriță din untul topit și arămiu, care va intensifica și culoarea, și gustul.