Image default

Pui curry cu lapte de cocos și orez basmati

Vă spun de la bun început, este un preparat picant, dar foarte aromat și gustos. Pentru o rețetă mai puțin picantă, puteți tăia din lista ingredientelor ardeiul iute și/sau praful de chili.

Ingrediente:

  • 0,5 kg piept de pui
  • 1 ceapă mare tocată
  • 2 roșii sau 4 linguri de roșii tocate din conservă
  • 1 linguriță ghimbir ras
  • 4 căței de usturoi
  • 1 ardei iute
  • 2 linguri ulei de cocos sau alt ulei vegetal
  • 400 ml lapte de cocos
  • 3 semințe cardamon
  • 1 baton mic de scorțișoară
  • 2 foi dafin
  • ½ linguriță praf de chili
  • 1 linguriță curry
  • ½ linguriță semințe de muștar
  • 1 linguriță coriandru
  • ½ linguriță garam masala
  • ¼ linguriță turmeric
  • ¼ linguriță piper măcinat
  • ½ semințe chimion
  • sare

Preparare:

Tăiem pieptul de pui cubulețe, pe care le asezonăm cu sare și piper și le lăsăm astfel dichisite până le vine rândul în cratiță. La temperatura camerei.

DSC_0057_2

Semințele de muștar, de chimion și de coriandru se pun într-o tigaie și se încing fără ulei, cât să-și degaje aroma. Se lasă să se răcească, apoi se râșnesc sau se pisează într-un mojar. Se amestecă și celelalte prafuri de condimente.

Puteți folosi aceste semințe și întregi, dar vă veți întâlni cu ele în farfurie. Nu sunt neplăcute, dar lasă un gust pregnant când ne pocnesc în dinți, gust care, uneori, acoperă aroma principală a sosului.

Se încinge o tigaie și se pune uleiul de cocos. Se adaugă frunzele de dafin, scorțișoara, și cardamonul și se aromatizează cu ele uleiul preț de 1 minut.

Se adaugă ceapa cu puțină sare și se călește până este înmuiată și translucidă. Adăugăm usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute.

E rândul prafurilor de curry, coriandru, semințe de muștar, chili, garam masala, turmeric și chimion. Amestecăm bine și ținem pe foc 2 minute, apoi punem în tigaie bucățelele de pui. Călim până ce bucățile de pui se rumenesc pe toate părțile.

Punem roșiile tocate. Lăsăm pe foc până scade sucul de roșii și adăugăm laptele de cocos.

Amestecăm bine și lăsăm pe foc până când puiul este făcut.

Eu am servit cu orez basmati. Două rețete pentru gătit orezul basmati găsiți aici – Orez basmati.

Las mai jos și rețeta folosită acum:

  • 1 cană de orez
  • 1,5 cană de apă (2 căni apă dacă orezul nu a fost înmuiat în prealabil)
  • un vârf de linguriță de sare

Se spală orezul și se lasă la înmuiat 20-30 de minute. Se clătește, se scurge și se pune la fiert cu o cană jumătate de apa. Dacă nu ați înmuiat orezul înainte, folosiți 2 căni de apă, pentru că va absorbi mai multă.

Se fierbe cu capac 10 min la foc mediu. Se stinge focul, se lasă acoperit vasul și se mai lasă 10-15 minute. După acest timp, se amestecă orezul cu grijă ca să se afâneze și se pot pune 1-2 linguri de ulei vegetal sau unt.

DSC_0118_2

Related Articles

Supă de linte roșie

allandalla

Ciuperci Pleurotus pane

allandalla

Somon afumat cu sparanghel și piure de conopidă

allandalla

Lasă un comentariu