Pentru că burdușisem astă toamnă congelatorul cu cătină, m-am pomenit că, în primavară, tot burdușit era. Cu micile excepții când plozii adolescenți își mai fac câte un suc de fructe sau shake și își amintesc să arunce în el și câteva bobițe de cătina, comoara congelatorului rămăsese ca prințesa adormită.
Mă pup cu multă afecțiune pentru ideea sorbetului, care s-a halit și lins și de pe degete.
E ușor de făcut, doar că timpii de congelare îți cam pun răbdarea pe moațe dacă nu ai o mașină pentru înghețată. Dar merită.
Ingrediente:
- 500 ml suc proaspăt de portocale, manadarine, clementine
- 125 g boabe de cătină
- 100 ml apă
- 100 ml zahăr (mda, mililitri, in sensul în care apa și zahărul trebuie să aibă același volum). Puneți o ceașcă de apă, tot o ceașcă de zahăr trebuie să fie.
Preparare:
- Stoarcem citricele. Mi-e greu să dau cantități pentru că depinde cât sunt de zemoase și ce citrice folosiți. Eu am avut portocale și mandarine. Am băgat storcătorul electric în priză ca să nu-mi cadă mâna. Chestia nu durează mai mult de 5 minute și, pentru rețeta mea, ar trebui să obținem în jur de 500 ml suc.
- Amestecăm apa și zahărul și le punem pe foc până ce zahărul se dizolvă și rezultă un sirop concentrat, pe care îl lăsăm la răcit.
- Punem în blender boabele de cătină cu puțin suc de portocale și le mixăm până nu mai știu de ele.
- Strecurăm sucul obținut la blender, semințele de cătină sunt tari și amărui.
- Amestecăm sucurile de portocale și cătină și aici e șmecheria. Nu punem dintr-o dată tot siropul de zahăr. Încercați întâi cu jumătate.
- Pentru un sorbet nici prea apos, nici prea ghețos, am văzut un truc la Martha Stewart. Folosim un ou. E musai să fie bine spălat cu detergent de vase sau cu cloramină. Musai.
- Scufundăm oul în vasul cu suc. La jumătate de sirop de zahăr adăugat, probabil se va duce la fund. Așa vom ști că mai trebuie adăugat sirop de zahăr. Șmecheria e să adăugăm atâta sirop cât oul să stea la suprafață cu o zonă cât o monedă de 50 de bani. Așa că vom adăuga treptat siropul de zahăr, până se va întâmpla cam asa:
- Turnăm amestecul într-o tavă, pe care o acoperim cu folie alimentară, sau casoletă cu capac și o băgăm la congelator. Cu cât tava este mai întinsă, cu atât se va congela mai repede sucul.
- Așteptăm să înghețe bine de tot. Apoi, băgăm sorbetul din nou la robot, mixer etc.
- Punem sorbetul din nou în tavă și congelăm din nou. Dacă aveți răbdare, repetați operațiunea de mixare și recongelare.
- În final, rostogolim o linguriță – cupă de înghețată în tavă și servim. Aroma e dulce – acrișoară și foarte parfumată. Bașca și culoarea!
- Decorăm cu bobițe de cătină și, eventual, frunze mici de mentă.