O ciorbă de primăvară, lejeră și nutritivă.
Ingredinte:
- 5 fire praz
- 3 legături lobodă
- 1 morcov
- 1 țelină mică
- 1 păstârnac
- 1 dovlecel
- o mână de orez
- ulei
- 2 ouă drese cu 200 g smântână
- pătrunjel, leuștean
- sare
- 1,5 l borș sau zeamă de corcodușe
Preparare:
În oala de ciorbă, încălzim câteva linguri de ulei și călim prazul tăiat rondele de maximum 0.5 cm. Presărăm sare.
Punem și un ceainic sau o oală la fiert cu apă. Vom completa ciorba cu apă fiartă.
Tăiem cubulețe mici morcovul, țelina și păstârnacul și le adăugăm în oală la călit. Le ținem până se înmoaie.
Adăugăm apa fiartă. La o oală de 4-5 l, avem nevoie de vreo 2-3 l apă fiartă peste legume.
Lăsăm să fiarbă.
Tăiem și dovlecelul cubulețe. Îl punem mai târziu pentru că fierbe mai repede decât celelalte legume.
Îl adăugăm în ciorbă.
Dăm în clocot și punem la fiert borșul sau corcodușele. Depinde cu ce alegem să acrim ciorba. Eu le-am folosit pe amândouă pentru că am avut un borș nu prea acru. Borșul se dă într-un clocot și se adăugă ciorbei. Dacă folosim corcodușe, le fierbem separat în puțină apă, după care strecurăm de sâmburi. Puteți pune corcodușele direct în oală, dar vă veți întâlni cu sâmburii în farfurie și nu e prea plăcut. Eu am avut corcodușe congelate de anul trecut.
Aruncăm o mână de orez în ciorbă.
Spălăm loboda și o tăiem fâșiuțe fine. Intră și ea în oală. De acum ne mișcăm repede.
Punem borșul sau zeama de corcodușe în ciorbă, dăm în clocot.
Până fierbe ciorba, batem 2 ouă împreună cu 200 g smântână grasă. Turnăm zeamă din oală peste ele, câte un polonic, pe rând, până aducem la aproape aceeași temperatură cu ciorba. Facem asta ca să nu se taie smântâna. Apoi turnăm în oală.
Dacă săriți pasul cu smântâna și ouăle, avem o ciorbiță de post.
După un clocot, două, stingem focul și adăugăm o legătură de leuștean proaspăt și pătrunjel. Lăsăm să respire.
De acum, alături de câteva fire de ceapă verde sau roșie, poftă bună la ciorbiță!