Apăsată de vinovăția tonelor de cartofi serviți plozilor, am decis să îndulcesc păcatul. Nu m-am trezit acum că am inventat roata, dar, pentru că ținem blogul ăsta și ca pe o carte personală de rețete, iaca, vă anunțăm și pe voi că e chiar de bine.
Ingrediente:
- 500 g rădăcină de țelină
- 500-600 g cartofi
- 100 ml smântână de gătit sau smântână grasă sau lapte
- 2 linguri unt
- sare
- 2-3 căpățâni usturoi copt sau
- 2 cepe verzi tocate
Preparare:
Curățăm cartofii și țelina, le tăiem cubulețe și le punem la fiert în apă rece cu sare.
Punem usturoiul în căpățâni întregi, unse cu ulei, într-o tigaie sau într-un alt vas mic la cuptor la 180 grade C și îl lăsăm să se coacă. Pentru că mi s-a întâmplat să-l ard, eu îl învelesc în folie de aluminiu.
Când cartofii și țelina s-au fiert, scurgem toată apa și pasăm cu o ustensilă dedicată de pasat. Scoatem cățeii de usturoi copți din hăinuțe și îi adăugăm piureului. Adăugăm untul.
Apoi smântâna.
Putem da suplimentar amestecul prin sită pentru a fi mai pufos și mai fin. Să nu bagați mixerul în el pentru că devine cleios.
Punem totul într-o cratiță pe foc mic și încorporăm treptat smântâna sau laptele și untul. Amestecăm vârtos.
Ca să nu ne complicăm cu usturoiul copt, putem arunca în piure 2 cepe verzi mărunțite. Sau nu mai aruncăm nimic și cu asta basta.