Image default

Piept de rață cu sos de portocale

Ani de zile am crezut că e mare fiță și o complicățenie de care trebuia să mă țin departe când era vorba să o gătesc. Uite că nu e, dacă până și eu am fost în stare.  Până și fiu-meu de 13 ani.

Rețeta este pentru două jumătăți de piept de rață dar, din partea mea, ar fi putut fi 100 de jumătăți de piept de rață pe care să le halesc singură la o masă. În fine, viața nu e mereu dreaptă, așa că am făcut 2 jumătăți pentru 4 persoane. Ca să-mi alin frustrarea, am alăturat un piure de cartofi și țelină și câteva bucățele de fasole verde lată sotate.

Ingrediente:

  • 2 jumătăți piept de rață cu piele
  • sare și piper

Pentru sos:

  • zeama de la 3 portocale
  • pulpa de la 1 portocală
  • un praf de ardei iute
  • 1/2 lingură zahăr
  • 1/2 lingură miere
  • 1/2 pahar vin alb
  • 1 lingură sos de soia (opțional)
  • un gât de oțet de vin

Preparare:

Scoatem din frigider pieptul de rață din timp, ca să ajungă la temperatura camerei. Cu vreo oră înainte să spunem.

Încălzim cuptorul la 200 grade C.

Înainte de gătire, tăiem grăsimea în exces de pe margine și crestăm pielea în romburi. Doar pielea. Așa se va scurge mare parte din grăsime, de care ne vom debarasa pe parcurs.

Sărăm și piperăm pe ambele părți. Am văzut recomandări de asezonare doar pe partea fără piele, dar nu am priceput argumentele. Condimentați cu încredere și siguranță pe ambele părți.

Pregătim o tigaie. Eventual una care merge și la cuptor. Eu am una de fontă. Nu o încingem în prealabil!

Punem pieptul de rață cu pielea în jos și lăsăm să se rumenească. În funcție de grosimea pielii și a pieptului, ne vom trezi cu o grămadă de grăsime în tigaie. Scăpăm de ea într-o cană sau alt vas. Nu avem nevoie de toată. Avem nevoie ca tigaia să fie unsă cu un strat subțire și uniform de grăsime. Atât. Așadar, scurgem grăsimea în exces pe parcursul preparării.

Așteptăm să se rumenească pielea până capătă o culoare brună și s-a scurs grăsimea. Întoarcem și pe cealaltă parte pentru maximum 2 min. La foc mediu. Nu uitați să scurgeți grăsimea în exces.

Băgăm tigaia la cuptor pentru 9-10 minute pentru un piept de rață mediu gătit. Va ieși perfect.

Scoatem din cuptor și lăsăm pieptul de rață să se odihnească pe o farfurie. Eventual acoperită.

Ne putem ocupa de sos.

În tigaia în care am prăjit pieptul sau într-o alta în care punem 2-3 linguri de grăsime rezultate din prepararea pieptului de rață, punem frumușel jumătate de lingură de zahăr și jumătate de lingură de miere. Putem folosi doar zahăr sau doar miere. Lăsăm să se caramelizeze și adăugăm jumătate de pahar de vin alb și una – două linguri de oțet de vin. Deglazăm tigaia.

Putem presăra un praf de ardei iute și adăugăm sucul de portocale și bucățile de portocale tăiate mărunt sau felii, după cum avem chef să arate.

Pentru un gust și mai intens, putem pune o lingură de sos de soia.

Gustați pentru că totul depinde și de cât de dulci sunt portocalele, și de preferințele voastre. Ajustați după gustul vostru.

Aveți în vedere că fierbem sosul până scade cam la o treime și se îngroașă.

După cum vedeți, nu e mare scofală, dar e bun de te lingi pe degete. Chiar și fără sos.

Și pentru că tot mi-am dat talente în fața familiei cu rața asta, am făcut și piureul de țelină și cartofi și sote-ul de fasole verde și voila!

 

 

 

 

 

Related Articles

Ciuperci Pleurotus pane

allandalla

Mâncare de limbă de porc cu măsline

allandalla

Ciorbă de ciuperci pleurotus (ciorbă falsă de burtă)

allandalla

Lasă un comentariu