Image default

Varză dulce călită la cuptor, cu mămăligă

Până de curând am făcut 163267455475 de verze călite, doar că nu mă prindeam de ce nu ies verze călite. Ieșeau fierte, înăbușite, chinuite, d-astea, într-un cuvânt alandala.

Ei, bine, pipălși, m-am prins și vă spun și vouă, în caz că nici vouă nu vă ies chiar verze perfecte, sublime, călite.

Șmecheria e asta:

Ingrediente pentru 2 persoane:

  • o varză mare
  • o ceapă mare
  • 250 g roșii tocate (conservă sau vii)
  • ulei sau altă grăsime
  • sare
  • piper
  • chili
  • cimbru
  • o foaie dafin
  • mărar, pătrunjel
  • opțional, dacă vreți să fiți răi, nemiloși și să vă crească toate colesteroalele, și alea bune și alea rele, slănină afumată sau costiță afumată și alte porcării, treaba voastră

Mămăligă pentru 2 persoane:

  • 500 ml apă
  • 150 g mălai grișat
  • 1 linguriță sare
  • un vârf de linguriță negrilică (opțional, mie îmi place aroma ei în mămăligă, plus că mă simt vindecătoarea familiei)

Preparare:

Tăiem varza fideluță. Asta înseamnă cam cât de subțirel puteți. O puteți băga și la robot pe lama de feliere.

Mi-a ieșit cam așa:

Am presărat sare peste ea (să spunem cam o lingură fără vârf) și am amestecat până am fost sigură că e distribuită peste tot. Apoi am lăsat-o să-și facă singură de cap, cred că preț de 10-15 minute.

După timpul ăsta, varza mea arăta așa:

Adică scăzuse bine în volum și își lăsase o grămadă de zeamă pe fundul castronului. Chestie care merita pasul următor: stoarcerea.

Înainte de asta, totusi, am gustat din ea. Părea un pic sărată, așa că am spălat-o bine merci sub jet de apă, până mi s-a părut bună la gust.

Apoi am stors cu mâinile varza tocată și am pus-o într-o strecurătoare (sită de fapt) să se scurgă și singurică.

Am încins o tigaie de fontă. Medie. Sunt fan fontă, practic, nu ai ce să gătești în ea și să nu aibă gust. Dacă e bine asezonată (tigaia, zic), nu se lipește mâncarea, nu se arde, nu se nimic, domne! E magie. Plus că o poți băga ulterior la cuptor. Mă rog, dacă nu are mâner de lemn.

Am pus 2 linguri de grăsime. La mine chestia asta a însemnat 2 linguri de untură de rață, dar puteți pune bine merci ulei vegetal.

În ea am călit ceapa tăiată peștișori. Caaam așa:

Am adăugat un praf de cimbru uscat, sare, piper, chili râșnit și o foaie de dafin.

Amestecăm și ținem la foc mediu spre mare, până se călește ceapa. Asta însemnând că se înmoaie, devine translucidă, dar nu se colorează.

Acum e momentul să ne facem de cap dacă vrem și alte grăsimi gen costiță, bacon, carne, slăninuță etc. Dacă le folosim, așteptăm să se gătească. Eu am pus bucățele mici de slănină afumată, uitată, săraca, prin frigider.

Apoi adăugăm varza scursă bine de apă.

Călim varza în tigaie, amestecând, până mai scade un pic și se evaporă toată apa.

Acum putem pune roșiile mărunțite sau sucul de roșii.

Amestecăm și mai ținem un pic pe foc până se împrietenesc toate cu toate. Și sucul de roșii sau roșiile scad un pic.

Băgăm la cuptor. La 180 de grade C. Vreo 45 de minute. Amestecăm din când în când să nu se prindă pe margine. În final arată așa:

Imediat ce iese din cuptor, putem pune mărar proaspăt tocat și/sau pătrunjel.

Cât stă varza în cuptor, punem de mămăligă.

Aducem 500 ml apă la punctul de fierbere, punem sarea, negrilica. Dăm focul mic și punem în ploaie mălaiul grisat. Amestecăm fideli și energic cu un tel, până ce mălaiul e încorporat. Lăsăm focul mic și așteptăm vreo 20 de minute, amestecând din când în când.

Răsturnăm mămăliga bine făcută, lăsăm să se răcorească preț de câteva minute, până se încheagă mai bine. Punem în farfurii sau o putem felia. Dacă vrem și ne simțim plini de avânt culinar, tăiem felii de 2-3 cm grosime, pe care le punem pe grătarul încins sau într-o tigaie.

De sanchi, așa.

Related Articles

Porc cu legume în stil chinezesc

allandalla

Sparanghel sous vide

allandalla

Chili con carne

allandalla

1 comentariu

Olga 26/02/2021 at 6:39 pm

Felicitari !

Reply

Lasă un comentariu