Image default

Pate din ficat de pui II

Pentru dimineață, pentru pachețelul de școală sau serviciu, pentru aperitive la petreceri, pentru, pentru, pate din ficat de pui.

O variantă mai simplă aici.

Ingrediente:

  • 500 g ficat de pui, tăiat, curățat, spălat
  • 150 g bacon afumat crud cubulețe (opțional)
  • 150 ml vin roșu demisec
  • 200 g unt topit
  • 5 ouă
  • 1 ceapă mică
  • 2 căței de usturoi
  • sare (1 linguriță, dar, dacă baconul e sărat, puneți jumate), piper, cimbru
  • 2-3 linguri ulei vegetal sau grăsime

Preparare:

Se curăță ficățeii de pui de pielițe, se taie și se țin în apă rece de la 30 minute până a doua zi chiar, cu o lingură rasă de sare la 500 ml apă, pentru a scurge sângele. La frigider.

Încălzim cuptorul la 130 grade C.

Se taie ceapa peștișori sau se toacă.

Încingem o tigaie cu 2-3 linguri de ulei, adăugăm ceapa și o călim până se înmoaie. Punem și un praf de sare.

Urmează bucățelele de bacon. Le învârtim prin tigaie până se rumenesc.

În acest timp, adăugăm și un pic de cimbru, piper și cei doi căței de usturoi tocați mărunt.

Când baconul e rumenit și s-a evaporat apa, adăugăm 100 – 150 ml vin roșu și lăsăm pe foc până scade cam la jumătate.

Luăm de pe foc și lăsăm la răcorit.

Încălzim 200 g unt până se topește, dar nu fierbe.:)

Într-un blender, punem ficățeii și amestecul din tigaie. Pasăm cât mai bine, apoi adăugăm sare, piper și turnăm în fir subțire untul topit. Adăugăm ouăle, câte unul de rând. Omogenizăm până amestecul devine foarte fin.

Ca să fie și mai și, îl trecem printr-o strecurătoare și în punem într-o formă (sau mai multe, în funcție de cum dorim să-l păstrăm sau servim ulterior). Până acum, eu l-am pus ba în formă de chec, ba în diverse vase de yena de diverse mărimi și forme.

Șmecheria este ca aceste forme să încapă într-o tavă, pe cât posibil înăltuță, în care vom pune apă. Apoi punem formele umplute cu pateul de ficat încă negătit. Acoperim formele cu foaie de copt, altfel pateul va prinde o crustă maronie – gri, îhm, neplăcută. De asemenea, dacă dorim să scoatem pateul din forme după coacere, punem hârtie de copt și dedesubt, pe fundul și pe pereții formelor.

Ținem la cuptor la 130 de grade C în jur de 50-60 de minute. Dacă aveți un termometru de bucătărie (e preferabil să aveți), temperatura în mijlocul pateului ar trebui să fie pe la 70 de grade, nu mai mult. Asta ca să iasă untos și roz.

Se lasă la răcit, apoi se bagă la frigider cel puțin 30 de minute.

Iese cremos și gustos.

Related Articles

Conopidă pane

allandalla

Supă de roșii

allandalla

Felie de jambon la slow cooker

allandalla

Lasă un comentariu