Image default

Cannelloni cu carne de vită

E genul de rețetă cu mare impact asupra invitaților la masă. Arată bine, e supergustoasă, sățioasă și pare că te-ai ostenit la ea de nu se poate, deși, fie vorba între noi, e rezonabilă ca preparare. Mă rog, dacă nu te apuci să faci singur foile de cannelloni, chestie care îți va mări timpul de gătit.

În cazul de față, eu am cumparat o cutie de cannelloni care se pretează la gătirea directă în cuptor.

Ingrediente:

  • 300 g carne tocată de vită
  • 250 g cannelloni, pentru pachetul meu asta însemnând vreo 21-24 tuburi
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov mediu
  • 1 țelină mică
  • 400 g roșii la conservă
  • 2 linguri bulion subțiate într-o ceașcă de apă călduță
  • sare, piper, după gust
  • jumătate de linguriță de boabe de coriandru si 2-3 boabe de ienibahar măcinate
  • un praf de scorțișoară măcinată
  • sos bechamel făcut din 500 ml lapte, 40 g făină și 50 g unt
  • 200 ml smântână dulce
  • brânzeturi, opțional, eu am pus mozzarella și resturi de brânzeturi uscate de prin frigider. Dacă vă lasă sufletul să nedreptățiți parmezanul în tot acest amestec de ingrediente (na, nu mai e vedetă), puneți și un praf de parmezan ras deasupra operei de artă.
  • 2-3 linguri ulei

Preparare:

Înainte de toate, mi-am stabilit tava. Într-o manieră științifică. Adică așa:

Dacă aveți dubii cu privire la paste, le puteți scufunda 2-3 minute în apă clocotită. Dacă scrie pe ele că merg direct la cuptor, nu mai scufundăm nimic.

Încingem o tigaie înaltă sau o cratiță, punem 2-3 linguri de ulei sau unt. Călim ceapa cubulețe mici, apoi, după 2-3 minute, adăugăm morcovul și țelina mărunțite. Eu folosesc un mini tocător pentru treaba asta, mai ales când nu am cuțitele suficient de ascuțite.

Praf de sare și condimente.

Când sunt înmuiate legumele, pun carnea tocată și o perpelesc, mărunțesc și amețesc prin tigaie până capătă o culoare rumenă.

Apoi pun roșiile din conservă, mărunțite sau date prin chopper, plus cele 2 lingurițe de bulion subțiate într-o ceașcă de apă călduță.

Nu vă lăsați impresionați că amestecul e cam lichid, ținem pe foc măcar 20 de minute, zeama se mai evaporă, iar ce rămâne e numai bun pentru a găti cum se cuvine pastele. Au nevoie de lichid.

Cât se răsfață carnea în sucul de roșii, pregătim sosul bechamel. Fiindcă nu am fiert înainte cannellonii, am făcut un sos mai subțire decât de obicei.

Punem la încălzit 500 ml lapte.

Topim 50 g de unt.

Adăugăm 30-40 g făină și gătim amestecul vreo 3-4 minute.

Între timp, laptele fiind cald, turnăm peste făină cu un polonic, gradual. Mai un polonic de lapte, mai un amestecat vârtos în sos. Până când laptele intră tot în amestecul de făină și unt. Se va îngroșa.

Stingem focul și punem, dacă vrem, brânzeturi rase. Amestecăm.

Urmează partea aparent migăloasă, dar am constatat că nu ia deloc mult timp.

Alegem o tavă antiaderentă, pe fundul căreia turnăm in strat de smântână lichidă. 100 de grame să spunem.

În fiecare tubuleț de cannelloni, turnăm cu lingurița (sau dacă vă e mai ușor cu poșul) amestecul de carne. Asigurați-vă că intră și zeamă.

Umplem fiecare tubuleț de cannelloni cu sosul de carne. Eu m-am ajutat de o linguriță. Cam așa:

 

Ținem vertical tubul cannelloni, fixat pe o farfurie totuși. Îl umplem cu sosul de carne, apoi, la transferul în tavă, blocăm curgerea sosului cu dosul linguriței și îl așezăm orizontal.

În tava mea au încăput 21 bucăți.

Am turnat peste cannelloni umpluți și restul de smântână dulce.

Apoi am pus stratul de sos bechamel deasupra.

Am băgat la cuptor la 180 –  200 de grade C pentru 35-40 de minute.

Am scos din cuptor când a prins o crustă ușor arămie pe alocuri.

Am mai lăsat vreo 15 minute să se răcească, apoi m-am încumetat să porționez.

Deși s-au mâncat cu succes, în final, fiică-mea a decis că mai bine făceam o lasagna.

 

 

 

Related Articles

Salată chinezească de castraveți ”zdrobiți”

allandalla

Paste cu ton și smântână

allandalla

Supă cremă de conopidă și broccoli

allandalla

Lasă un comentariu