Image default

Ciorbă de lobodă

De primăvară, de post, de sete, de foame.

Ingrediente:

  • 5 – 6 legături lobodă
  • 2 morcovi
  • 1/2 țelină mică
  • 1 ceapă uscată
  • 2 legături ceapă verde
  • 1 legătură usturoi verde
  • opțional, 2 legături leurdă
  • 1,5 l borș sau 1 mână corcodușe verzi
  • sare
  • 1 legătură leuștean
  • 2 linguri ulei vegetal

Preparare:

Se mărunțesc ceapa uscată, morcovul și țelina.

Punem la fiert într-o oală sau ceainic vreo 2l apă.

Se încinge o oală pentru ciorbă (a mea are o capacitate de 4 l). Se pun cele 2 linguri de ulei vegetal și se călesc legumele mărunțite, adică ceapa, morcovul și țelina. Vreo 2-3 minute.

Mărunțim și ceapa și usturoiul verde și le adăugăm și pe ele în oală.

Odată înmuiate și călite, turnăm peste legume, în oala de ciorbă, cei 2 litri de apă, care până acum s-au încălzit. Fierbem până când sunt fierte legumele. Nu ar trebui să dureze mai mult de 15 minute.

În timpul ăsta, punem mai departe la fiert borșul.

Dacă preferți varianta de acrire cu corcodușe verzi, într-un litru de apă, punem o mână de corcodușe verzi și le lăsăm să fiarbă până se înmoaie. Srecurăm apoi zeama și pasăm în strecurătoare corcodușele, eliminând sâmburii și coaja.

Adăugăm în oala de ciorbă borșul sau zeama de corcodușe acre.

Dăm un clocot.

Spălăm și curățăm de codițele groase loboda. O tocăm grosier. La fel facem și cu leușeanul.

Punem în oală frunzele de lobodă, stingem focul și adăugăm leușteanul.

Asta e tot pentru o ciorbă de primăvară, pe care o putem mânca și rece.

Dacă vreți, puteți bate două ouă în ea, înainte de a pune loboda sau, la servire, să puneți în farfurie o lingură de smântână sau iaurt.

Cea mai simplă ciorbiță!

 

 

 

Related Articles

Orez basmati

allandalla

Vinete rollatini – vinete umplute cu brânză și sos de roșii

allandalla

Ceafă de vițel la cuptor sau slow/ multicooker

allandalla

Lasă un comentariu