Image default

Carne de vită cu piure de vinete

Nu există pe lume rețetă turcească lipsită de gust sau arome. Nu există! Dintr-una m-am inspirat și eu și am adaptat-o la resursele frigiderului meu și strădaniei mele zilnice legată de eterna întrebare: ce mâncăm azi? Cu varianta obraznico – manipulatoare a lui fii-miu: îți pasă de copiii tăi?

Norocul meu că mi-a păsat, odată ajunsă pe masă n-am mai auzit un cuvânt. Ghinionul e că nu ajunge și pentru a doua zi.

Ingrediente pentru 4-6 porții:

Piureul de vinete:

  • 4-6 vinete maricele, coapte
  • 1-2 păhărele mici de iaurt gras și cremos
  • 1-2 căței de usturoi
  • 1 lingură ulei
  • sare

Sosul de carne:

  • 500 g carne de vită (eu am folosit tocată, din comoditate, dar o puteți folosi și cubulețe)
  • 1 ceapă mare tocată
  • 1 ardei
  • 1- 2 roșii, depinde de mărime
  • 250 g piure sau suc de roșii sau 3 linguri pastă de tomate dizolvate in apă caldă
  • sare, piper, fulgi de chili sau boia dulce/ iute, după preferință, 1 ardei iute dacă sunteți prieten cu el
  • ulei

Preparare:

Coacem vinetele. Pentru asta, eu folosesc o tablă dedicată, pe care o pun pe plita aragazului pentru că nu m-a fericit încă soarta cu un grătar la curte. Le puteți coace pe grătar (și mai bine) sau în cuptor.

Le decojim și le lăsăm la scurs. Prin rețetele turcești am văzut că scufundă vinetele în apă cu lămâie pentru a evita gustul iute-amar. La mine nu a fost cazul, am avut vinete tinere si cooperante.

Cât stau vinetele la scurs, ne ocupăm de sosul de carne.

Încingem o tigaie și turnăm o peliculă de ulei pentru gătit, cât să-i acopere suprafața. 3-4 linguri de ulei probabil.

Tocăm ceapa mărunt și o călim în ulei, la foc moderat, până devine moale, sticloasă și primitoare. Punem și un praf de sare peste ea ca să scoata apa mai ușor.

Tocăm ardeiul după cum ne place și îl călim împreună cu ceapa. Am preferat un ardei capia pentru dulceață. Îl așteptăm și pe el să se călească bine.

Adăugăm carnea tocată, amestecând, la foc măricel, și ne străduim să spargem bulgării de carne care tind să se formeze. Nu e după ei.

Când carnea și-a schimbat culoarea, putem da focul mic și lăsăm să-și lase zeama și aroma. Acum putem adăuga încă un praf de sare, piper și praful de chili sau ardeiul iute. Acoperim cu un capac și lăsăm să fiarbă în legea lor, amestecând din când în când.

Urmează roșia tocată.

Sucul de roșii.

Capac din nou, lăsăm pe foc mic până vi se pare carnea înmuiată și aromată. Gustați. Carnea de vită nu are nevoie de mult timp de gătit, dar în cazul sosurilor cu carne tocată, cu cât fierbe sosul mai mult, cu atât devine mai gustos. Foc mic neapărat.

Dregeți de sare, piper, arome.

Pe final, lăsăm tigaia descoperită și lăsăm să se evapore excesul de apă, dacă e cazul. Ideea e să obținem un sos dens, concentrat.

Acum ne amintim de vinete. Le tocăm mărunt, mărunt cu un cuțit sau băgăm un timp foarte scurt mixerul vertical.

Pisăm usturoiul.

Amestecăm iaurtul cu usturoiul pisat si sarea. Adăugăm vinetele.

În pozele mele se vede că le-am amestecat pe toate deodată. Urât ce am făcut! Mai și știam că pun pe blog.

Iaurtul e bine să se amestece înainte cu sarea și usturoiul pentru a-și împărtăși aromele. Și mai e un motiv. Dacă dorim să servim piureul de vinete cald, avem posibilitatea să încălzim vinetele tocate într-o tigaie înainte de a le amesteca în iaurt. Când mai fac rețeta, o să conformez și pozele.

Pe un platouaș, așezăm întâi stratul de piure de vinete.

Apoi adăugăm peste el sosul de carne.

Nu pot să vă spun decât că s-au batut turcii la gura mea. Și le mulțumesc pentru inspirație.

 

 

 

Related Articles

Lasagna

allandalla

Risotto cu ciuperci și sparanghel

allandalla

Varză dulce călită la cuptor, cu mămăligă

allandalla

Lasă un comentariu