Image default

Ciorbă de văcuță

Una dintre cele mai des preparate ciorbe de la noi din casă, legume din plin și acrită cu borș. E simplă și, dacă folosiți rasol de vită, are avantajul că iese și mai gustoasă și vă asigurați o sursă de colagen natural.:)

Ingrediente pentru o oală de 5 l:

  • 1 – 1,5 kg rasol de vită sau carne cu os
  • 1 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de țelină
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 ardei gras
  • 150 g fasole verde
  • 150 g mazăre
  • 3 cartofi
  • 4 roșii proaspete sau la conservă
  • pătrunjel
  • leuștean neapărat
  • 1 – 1,5 l borș, după gust; puteți folosi și zeamă de varză, zeamă de murături, corcodușe verzi sau lămâie
  • puteți folosi ce legume aveți chef sau care vă populează frigiderul sau grădina, așa cum cele enumerate de mine nu sunt obligatorii

Preparare:

Spălăm carnea și o curățăm cât de cât de pielițe. Prefer ca tăierea cărnii și curățarea ei de pielițele mici și zgârciuri să fie făcută după ce a fiert, e mai ușor.

Punem carnea într-o oală de 5 l cu apă rece. Puteți adăuga și o lingură de oțet de mere, se presupune că e mai facilă extragerea mineralelor din oase. De obicei, eu fierb carnea la slow cooker ore în șir la ”foc” mic pentru beneficiul mineralelor din oase. Se poate face treaba asta bine merci și într-o oală normală, pe aragaz, la foc mic.

Când vă grăbiți, e foarte utilă și o instant pot sau o oală sub presiune. Evident, se va reduce timpul de fierbere.

Adaptând la metoda voastră de fierbere, ideea e să dăm în clocot, să colectăm spuma formată deasupra, după care să dăm focul mic.

Ținem la fiert până când carnea este aproape făcută, când înfigând o furculiță în ea, va intra cu ușurință.

Strecurăm zeama și ne ocupăm de porționarea și curățarea cărnii.

Tocăm legumele cubulețe, cât să încapă ulterior în lingură.

Punem în zeamă întâi rădăcinoasele, ceapa și ardeiul, după vreo 10 minute cartofii, apoi fasolea verde, mazărea, varza. Apoi roșiile.

Punem la fiert, separat, borșul și așteptăm să dea în clocot, după care îl turnăm peste ciorbă și mai dăm câteva clocote.

Opțional, dacă dorim, acum putem drege ciorba cu ouă și smântână. Va căpăta, într-adevăr, un gust mai consistent.

Batem 2-3 ouă, punem peste ele câteva linguri de smântână grasă, apoi, turnăm zeamă fierbinte din ciorbă peste ele gradual, câte un polonic pe rând, amestecând, până când temperatura din vasul cu ouăle și smântâna se apropie cât mai mult de temperatura ciorbei din oală. Abia acum putem turna amestecul de ouă și smântână în ciorbă, altfel se taie, iar ciorba va fi mai puțin aspectuoasă.

Stingem focul.

Tocăm pătrunjel și leuștean și adăugăm în ciorbă.

La servire, punem alături ardei iuți și smântână.

Related Articles

Ciorbă de ciuperci pleurotus (ciorbă falsă de burtă)

allandalla

Sos la prepararea cărnii sous vide

allandalla

Supă Avgolemono

allandalla

Lasă un comentariu