Image default

Ceafă de vițel sous vide

Cum spuneam și la rețeta de ceafă de vițel la slow/multicooker sau cuptor, motivul principal pentru care fac des această rețetă de vițel sous vide este pachețelul de școală al copiilor. Tăiată subțire, cu frunze de salată, puțină maioneză sau unt, muștar, castraveți murați, între două felii de chabata, de exemplu, e o variantă mai bună la mezelurile cumpărate.

Bineînțeles că este foarte potrivită și pentru fel principal, mai ales că în urma gătirii sous vide (dacă ați și marinat carnea), rezultă o zeamă foarte gustoasă care, scăzută, poate deveni un sos aromat care să o însoțească.

Ingrediente pentru ceafă de vițel sous vide:

  • 1 kg ceafă de vițel rulată
  • 200 ml vin alb sec sau demisec (numai dacă marinați carnea înainte)
  • sare, piper
  • rozmarin, oregano, salvie
  • 1 lingură ulei de măsline, 1 lingură unt pentru rumenire
  • sos pentru friptură sous vide

Preparare ceafă de vițel sous vide:

Opțional, dacă avem timp, marinăm carnea în vin, adăugând sarea, piperul și celelalte condimente. Lăsăm cel puțin 2-3 ore, preferabil peste noapte. Până la 24 de ore dacă nu vă grăbiți. Întoarceți în acest timp carnea pe toate părțile.

Având în vedere forma aproximativ cilindrică a cărnii, cel mai simplu este să marinăm carnea într-o pungă cu ziplock, după ce am scos cât de mult aer s-a putut. Astfel, carnea va fi acoperită de marinadă mai ușor decât într-un vas, mai ales că nu avem o cantitate mare de lichid.

Dacă aveți aparat de vidare special pentru marinare, atunci e și mai simplu.

După perioada de marinare, scoatem carnea, o tamponăm cu un șervet de bucătărie.

Dacă nu marinăm, presărăm sarea, piperul și celelalte condimente pe toată suprafața cărnii. Ca să adere mai bine, putem unge carnea cu puțin ulei.

Vidăm.

Ținem la sous vide la 74º C timp de 12-16 ore.

Răcim punga în care este carnea și abia apoi scoatem bucata de carne, pe care o lăsăm la zvântat, cât să nu aibă multă zeamă.

De multe ori, eu o gătesc sous vide peste noapte, dimineața bag la frigider punga așa cum e ea și abia înainte de momentul servirii o rumenesc în tigaie sau la cuptor.

În urma gătirii sous vide, mie mi-au rezultat cam 400 ml zeamă, din care am făcut un sos. Rețeta aici: Sos la prepararea cărnii sous vide.

Puteți rumeni carnea în tigaie sau la cuptor.

Când am o bucată groasă de carne, prefer varianta de rumenire la cuptor la 220-250ºC.

Deși la gătirea de vițel sous vide nu e necesară odihnirea cărnii, e preferabil să lăsați carnea să se răcorească pentru a se tăia mai ușor.

Pentru noi, a fost parte din cina de seară, alături de cartofi și fenicul la cuptor și salata de ridiche albă, morcovi și țelină.

Ce a rămas a fost pus la pachețelul pentru a doua zi.

Related Articles

Pavlova

allandalla

Sarmale in foi de viță

allandalla

Ciorbă de praz și lobodă

allandalla

Lasă un comentariu