Image default

Orez basmati

Nu e mare filozofie să gătim orezul basmati, totuși sunt câteva chichițe de care am învățat că e bine să țin cont.

Indiferent de metoda de gătire, orezul basmati fierbe repede, este gustos și în aceeași măsură aspectuos dacă e corect gătit. Trebuie să iasă aerat și nelipicios.

Primul pas este să spălăm orezul. Fie în mai multe ape, fie direct într-o strecurătoare sub jet de apă. În felul acesta se elimină o parte din amidon, iar orezul va fi afânat și nu se va lipi.

Al doilea pas este să ținem la înmuiat orezul 20-30 de minute. Rostul este de asemenea să descarce din amidon, dar și să absoarbă apă, gătirea fiind mai rapidă și uniformă ulterior.

În funcție de timp, dar și de preparatul final, eu gătesc orezul basmati în 2 moduri:

  • prin absorbția apei (sau altui lichid, supă de pui sau supă de legume, de exemplu)
  • prin fierbere într-o cantitate mare de apă și apoi strecurare.

Folosesc prima metodă, de regulă, când servesc imediat orezul, ca în rețeta de Pui curry cu lapte de cocos și orez basmati.

Dacă, însă, mai trec orezul ulterior prin vreo etapă suplimentară de gătire (în aceeași zi sau a doua zi), prefer să-l fierb și să-l strecor, ca în rețeta de Orez cu lămâie.

Vă propun să încercați ambele metode, le las mai jos.

În ambele rețete am folosit o cană de orez, adică 250 g.

1. Prin absorbția apei (sau altui lichid, supă de pui sau supă de legume, de exemplu)

  • 1 cană de orez (250 g)
  • 1,5 cană de apă (2 căni apă dacă orezul nu a fost înmuiat în prealabil)
  • un vârf de linguriță de sare
  • opțional, orice arome doriți (turmeric, curry, piper, chili, sofran, ierburi aromate etc)
  • opțional, ulei sau unt

Parcurgem pașii cu spălatul și înmuiatul orezului.

Punem orezul în apă și fierbem obligatoriu cu capac, vreo 10 min la foc mic spre mediu. În primele 2-3 minute putem da focul mare până fierbe apa, apoi îl reducem. Nu ridicăm capul în timpul acesta, am pierde abur, care e important pentru gătirea orezului.

După 10 minute, se stinge focul și se mai lasă 10-15 minute, neapărat cu capac. Orezul va continua să se gătească la aburi, evitând astfel să se prindă sau să se ardă.

După acest timp, descoperim vasul și amestecăm cu grijă cu o furculiță ca să se afâneze.

Se pot pune 1-2 linguri de ulei vegetal sau unt.

Sau îl putem lăsa la răcit și să-l folosim mai departe.

2. Prin fierbere și strecurare

  • 1 cană de orez basmati (250 g), în poze e amestecat și cu sălbatic
  • 4 l apă clocotită
  • 1 lingură sare

Ca de obicei, spălăm și înmuiem orezul. Scurgem apa.

Punem pe plită o oală de 3-4 l cu apă și o lingură de sare.

Când apa fierbe, scurgem orezul și îl punem în apa clocotită. Ținem la foc mediu spre mare. E important ca apa să aibă mici clocote, care vor ajuta ca boabele de orez să nu se lipească între ele sau de oală. Evităm totuși clocotul mare, există riscul ca, spre final, boabele de orez să se rupă.

Fierbem preț de… 10 minute, aproximativ. Cel mai sigur este însă să gustăm orezul ca să știm când îl scoatem. E preferabil să fie ușor al dente.

Strecurăm bine orezul fiert.

Îl așezăm pe un platou, cât mai bine întins, astfel încât să se răcorească și să nu rețină apa produsă de aburi, cum s-ar întâmpla dacă l-am pune direct într-un bol sau oală.

Îl putem servi imediat, amestecat cu puțin unt sau alte adaosuri de legume, condimente, sosuri sau mai târziu în alte rețete.

 

Related Articles

Confit de usturoi

allandalla

Vinete umplute vegetariene – Imam Bayildi

allandalla

Humus

allandalla

Lasă un comentariu