Image default

Mămăligă rapidă (pripită)

Mămăligă rapidă (pripită) e cea mai ușoară variantă de mămăligă. Pentru că, ohoo, variațiuni pe aceeași temă sunt destule!

Chiar și în materie de mămăligă, cerul e limita, deși nu am crede. Citiți variantele mele de ingrediente, apoi decideți voi. Ce e sigur – e mălaiul.

La finalul articolului, există și varianta la multicooker/ instant pot

Ingrediente Mămăligă rapidă (pripită)

  • 1 l apă (sau amestec de apă și zeamă de carne sau de legume, zer, lapte)
  • 300 g – 350 g mălai grisat, pentru o mămăligă tare, pe care o puteți răsturna; 200-250 g pentru o mămăligă moale, cremoasă
  • 2 lingurițe sare (dar dacă adăugați la final brânzeturi, care vin cu sare în plus, mai bine sărați pe parcurs)
  • opțional, preferata mea în mămăligă, negrilica, vreo 1/2 linguriță și/sau alte condimente, ierburi aromate etc
  • tot opțional, spre finalul gătirii, 1 lingură de unt și diverse brânzeturi rase

Preparare Mămăligă rapidă (pripită)

Punem un ceaun sau o oală cu fund gros pe foc cu 1 l de apă. Adăugăm sarea și alte condimente, dacă le avem în vedere.

Aducem la fierbere.

Facem focul miiiiic de tot. Eventual, dacă aveți plită pe gaz, folosiți o tablă dedesubtul oalei sau ceaunului.

Turnăm mălaiul grisat în ploaie, amestecând cu un tel.

Amestecăm preț de 2-3 minute până când mălaiul se leagă.

Apoi putem lăsa liniștiți la foc mic, amestecând doar din timp în timp. Cam în 20 de minute e gata mămăliga noastră.

Dacă faceți o mămăligă vârtoasă, pentru a reduce timpul de gătire și pentru a nu amesteca des în mămăligă, puteți folosi un capac.  E preferabil însă ca acesta să aibă o supapă pentru abur sau să nu fie etanș, pentru a nu se forma aburi și automat lichid suplimentar.

După vreo 15 minute de fiert, nivelați partea superioară cu o lingură, va fi baza mămăligii noastre răsturnate.

Semnul că mămăliga este gata va fi faptul că aburul va ieși pe lângă pereții ceaunului, iar mămăliga se va desprinde singură de pe aceștia și mai ales de pe fundul ceaunului.

Cam asta a fost.

Răsturnăm mămăliga și o lăsăm la răcorit câteva minute. Se va tăia mai ușor.

Pentru drăgălășenii, o putem turna în diverse forme. Nivelăm, lăsăm să se închege și răsturnăm formele. Pot fi individuale și chiar sunt aspectuoase.

Evident că mămăliga subțire, cremoasă, se va turna direct în farfurie și e preferabil să o servim imediat. Merge de minune cu sosuri, mâncăruri de ciuperci, ciulama etc.

De exemplu, îmi place mămăliga cremoasă la Pui cu ciuperci și smântână,  la Ciuperci Pleurotus cu praz și măsline

Pentru alte rețete în care mi s-a părut că mămăliga merge perfect, puteți căuta aici.

Pentru multicooker/ instant pot

  • 1l apa
  • max 200 g mălai grișat
  • 1 linguriță rasă de sare
  • la final, puteți adăuga brînzeturi, unt

Cea mai bună variantă pentru mine, la multicooker, a fost programul pentru orez. Șmecheria este ca apa să fie rece și să nu fierbeți deloc înainte.

O altă variantă, dar, pentru mine, nu la fel de bună, este modul manual, high pressure pentru 15 min. Totuși, aici, am avut și mici cocoloașe. Cu cât urmăriți o mămăligă mai moale (deci mai puțin mălai), cu atât iese mai sigur.

Related Articles

Pak choi cu vită și ciuperci mun

allandalla

Mâncare de burtă de vită

allandalla

Tartă (quiche) cu ciuperci

allandalla

Lasă un comentariu