Image default

Supă cremă de mazăre

Ceva mai simplu decât supa cremă de mazăre nu pot fi multe în materie de supe, poate doar supa la plic. Doar că aceasta e chiar delicioasă.

Ca la orice rețetă, exista variante, îmbunătățiri, simplificări. De la rețeta noastră, puteți broda cum doriți voi, fie adăugați toate ingredientele, fie tăiați din ele. De pildă, noi folosim smântână dulce, dar, dacă țineți post sau sunteți vegani, pur și simplu nu o luați în seamă. Gustul e oricum bun.

La fel, dacă vi se pare un conținut prea mare de carbo, nu puneți cartofi. noi punem pentru consistență.

Altfel, pentru consistența de cremă, în loc de cartof, puteți folosi orez, făină de tapioca sau diverse leguminoase, cum ar fi lintea, de exemplu, dar gustul va fi un pic schimbat în funcție de adaos.

Ingrediente supă cremă de mazăre:

  • 400-500 g boabe de mazăre proaspătă sau congelată
  • 2 cartofi medii
  • 1 ceapă mare
  • 1/2 țelină mică și sau alte albituri (păstârnac – îi dă și mai multă dulceață, rădăcină de pătrunjel)
  • 1,5 – 2 l supă de carne sau de legume/ apă (veți mai completa spre final în funcție de consistența dorită a supei și de gust), eu am folosit un cub congelat demi glace, obținut ca AICI, diluat într-un litru de apă
  • 100 – 150 ml smântână pentru gătit (puteți folosi și smântână fermentată cu conținut mare de grăsime ca să nu se taie SAU o puneți în farfurie la servire)
  • 2-3 linguri de unt sau 2 linguri ulei pentru gătit și una de unt
  • Pentru decor, mimiluri și bibiluri: crutoane, felii subțiri de parmezan, feliuțe crocante de bacon, frunze proaspete de mentă, busuioc, o linguriță de pesto, ulei de măsline, orice vi se pare vouă potrivit. De obicei, noi folosim parmezan și funze de busuioc și mentă.

Preparare supă cremă de mazăre:

Tocăm ceapa și țelina cubulețe, cartofii cuburi mai mari, cât să participe și ei un pic la călire.

În oala pentru supă, încălzim 2 linguri de ulei și una de unt, punem pe rând ceapa, țelina, apoi cartofii până se înmoaie ceapa și devine translucidă. Presărăm sare, care ajută la evaporarea mai rapidă a apei, așa încât călirea devine mai ușoară.

Dacă nu aveți chef să treceți prin călirea legumelor sau evitați grăsimile, puneți legumele direct la fiert în apă rece. Sau în zeama de carne/ legume.

Daca, însă, căliți legumele, pregătiți supa de carne/ legume sau apa, în sensul că vom adăuga lichidul cald. Nu turnați zeama sau apa rece peste legumele călite.

Lăsăm să fiarbă legumele până sunt gătite, apoi adăugăm mazărea. Mazărea nu trebuie să fiarbă mult, depinde și de cât de tânără e sau dacă e congelată. În medie, 5 minute, dar încercați boabele gustând. E preferabil să-și păstreze culoarea, dar să fie și ușor de pasat, bobul să fie păstos.

Odată fiartă și mazărea, punem totul într-un blender. Sau folosim un blender vertical pentru a pasa toate legumele.

Ca să iasă fină supa, treceți piureul obținut printr-o sită.

Piureul obținut prin pasare se pune din nou în oală. Acum puteți adăuga smântâna pentru gătit. Dacă vi se pare consistența supei prea densă, adăugați apă sau supă de carne/ legume.

Potriviți de sare și puneți condimentele preferate.

E suficient sa dea 2-3 clocote și puteți opri focul.

Cât e caldă, puteți adăuga condimente sau frunze de mentă/ busuioc care să se infuzeze în supă și să-și lase aroma.

Serviți, cum am zis, cu crutoane, cu parmezan, cu ce vreți voi. Mie mi se pare că merge și cu puțină coajă de lime sau lămâie și cu un strop de suc de lime sau lămâie. Testați și voi.

E bună caldă, dar și la temperatura camerei, mai ales dacă nu folosiți multe grăsimi. Puteți înlocui smântâna cu iaurt, pe care îl puneți în farfurie la servire.

Este un deliciu si singurul inconvenient la ea este că dispare instant.

Related Articles

Risotto cu ciuperci și sparanghel

allandalla

Vinete rollatini – vinete umplute cu brânză și sos de roșii

allandalla

Cartofi sous vide (piure)

allandalla

Lasă un comentariu