Image default

Supă Avgolemono

Am dat peste supa avgolemono într-un serial polițist și s-a dus naibii suspansul filmului. Îmi ploua atât de tare în gură, încât a doua zi am decis că asta va avea la prânz, pe masă, familia mea.

În fapt, e o supă de pui pur și simplu. Grecească. Îmbogățită cu paste orzo (în locul tăițeilor noștri) sau alt înlocuitor și acrită cu multă zeamă de lămâie. Dreasă la final, ca la ciorba rădăuțeană, cu ou bătut.

DAR! Veți constata singuri, dacă o încercați, că e cu totul diferită despre ce credeați că e supa de pui. Mult, mult mai intensă și vibrantă. Mănânci și plângi. Mănânci.

Bună, vă zic!

Ingrediente Supă Avgolemono:

  • carne de pui, preferabil cu os pentru gustul intens al supei, eu am avut 8 pulpe superioare cu os și piele
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1/2 țelină mică
  • dacă aveți, folosiți o rădăcină mică de pătrunjel sau păstârnac
  • 1 ceașcă paste orzo, dar puteți înlocui cu couscous, bulgur sau chiar cu orez – cam 100 g pentru 3 – 4 l de supă, dar veți decide voi în funcție de cât de groasă vă doriți supa.
  • 1 ceașcă – 100 ml – zeama de la vreo 2 lămâi generoase (cantitate ajustabilă totuși după gust) zeamă de lămâie
  • 2 ouă întregi
  • 2 gălbenușuri (vor contribui la catifelarea supei)
  • sare, piper
  • 1 foaie dafin
  • pentru servire, felii de lămâie, coajă rasă de lămâie, pătrunjel/ mărar

Preparare Supă Avgolemono:

Am fiert carnea de pui și rădăcinoasele. Mai precis, le-am băgat pe toate la multicooker vreo 30 de minute sub presiune. Cu vreo 3 l de apă rece. Pentru gust, ideal ar fi să o fierbeți la foc scăzut, timp mai mult, oasele vor lăsa mai multă aromă în timp îndelungat.

Am pus și foaia de dafin și câteva boabe de piper negru.

În cazul în care preferați să aveți legumele în supă, le puteți tăia cubulețe mici și le puteți căli în 2 linguri de ulei înainte de fierbere. Mie mi-a fost lene.

Odată fiartă carnea, am strecurat zeama. Am tăiat grosier carnea pentru supă în fâșii, de dimensiuni potrivite, cât să încapă în lingură la servire.

Puneți supa din nou pe foc cu tot cu carne. Dregeți gustul cu sare și piper.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4716″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Adăugați pastele orzo sau ce alegeți să folosiți, cuscus, bulgur sau orez. Eu n-am avut în casă orzo, am folosit cuscus. Fierbeți conform indicațiilor de pe cutie, variază.

Cât fierb pastele orzo, bateți lejer 2 ouă și în plus 2 gălbenușuri, nu vă chinuiți să facă spumă, doar cât să se dezlege. Folosiți un vas încăpător. Acum trebuie să le temperați. Adăugați treptat supă în bolul în care bateți ouăle pentru a le aduce la temperatura supei. Altfel, se taie. Treptat, câte un polonic cu supă fierbinte peste ouă, continuând să amestecați. Adăugați zeama de lămâie.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4726″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Turnați amestecul de ouă, zeamă de lămâie și supă peste restul supei din oală și stingeți focul. Ouăle bătute se vor găti la temperatura rămasă a supei și nu se vor tăia.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4727″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Decorați în farfurie cu felii de lămâie, pătrunjel sau ce mai vreți voi.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4728″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Serialul era The Black List, supa asta rămâne pe The Monthly ToDo List.

Related Articles

Salata cu macrou afumat

allandalla

Quiche Lorraine

allandalla

Piure de cartofi și țelină

allandalla

Lasă un comentariu