Image default

Supă (cremă) de linte și ciuperci

Supă (cremă) de linte și ciuperci – o rețetă foarte gustoasă vegană (de post), aromată și consistentă. Pornind de la ea, puteți face alte variante, după inspirația voastră.

În varianta mea, am aromat-o cu sos de soia, pastă miso, lapte de cocos și ceva lemongrass. Intenția a fost să mai deviez un pic de la clasicele supe creme tradiționale.

Ingrediente supă (cremă) de linte și ciuperci:

  • 2-3 l supă de legume; eu am fiert cam 1-2 cepe, 2 morcovi, 1/2 țelină mică, 1 păstârnac, 1 ardei roșu, o mână de mazăre, 2 mâini de fasole verde păstăi. Puteți folosi amestecurile congelate de legume de prin supermarket, cu cât sunt mai multe legume, cu atât e mai gustoasă supa
  • 400-500 g ciuperci, eu am folosit champignon, dar firește că iese o supă mai aromată cu alte varietăți de ciuperci
  • opțional, ciuperci urechi de lemn, hidratate și parțial fierte înainte, le-am adăugat la final, în supa cremă
  • 1 cană linte, eu am amestecat cantități egale de linte roșie și linte verde
  • lemongrass după gust, când nu găsiți chiar proaspătă că na, exista opțiunea la conservă (în apă) și uscată (de la raioanele de condimente la pliculeț)
  • 200 ml lapte gras de cocos, nu cel de băut, ci pentru gătit, merge și mai mult dacă iubiți aroma lui
  • 2-3 linguri pastă miso
  • 3-4 linguri sos de soia
  • opțional, alte condimente, eu am pus curry verde și foarte puțină sare pentru că aveam destulă din miso și sosul de soia.

Preparare supă (cremă) de linte și ciuperci:

Curățați și tăiați legumele după preferință, eu le toc cubulețe, indiferent dacă le las așa în supă sau urmează să le pasez pentru supă cremă.

Dacă aveți timp și chef, puteți rumeni legumele în 2-3 linguri de ulei de cocos sau altă grăsime vegetală. În special ceapa, rădăcinoasele și ardeiul. Apoi ciupecile. În această ordine, călite puțin, cât să se înmoaie și unele dintre ele să se caramelizeze ușor pentru un gust mai intens. Apoi, turnați apă fierbinte și lăsați să fiarbă cu celelalte ingrediente.

Când sunt leneșă, pun în apă rece legumele și le las să fiarbă până se înmoaie, fără nicio călire prealabilă.

La multicooker folosesc funcția soup.

Adaug condimentele, sosul de soia, pasta miso, iar spre final laptele de cocos și urechile de lemn.

Dacă fac supă cremă, nu pasez urechile de lemn. Bag în blender supa cu legumele, iar pentru o textură mai fină, le trec și prin sită.

La final, adaug ciupercile urechi de lemn și mai dau un clocot.

Ce să spun, mănânci deștept, dar în prostie. 🙂

Foarte bună și foarte aromată.

Dacă nu sunteți totuși familiarizați sau prea prieteni cu aromele intense, mai ales cu lemongrass-ul, puneți cu zgârcenie, dar dați-i o șansă.

Related Articles

Carne de vită cu piure de vinete

allandalla

Somon afumat cu sparanghel și piure de conopidă

allandalla

Burgeri de vită

allandalla

Lasă un comentariu