Image default

Cod cu smântână și cartofi

Portughezii îi spun acestei rețete bacalhau com natas. Și e una tradițională și de mare angajament. Și la noi a fost bine primită și cu aplauze. Pentru o seară.

Ingredinte:

  • 1 kg cartofi
  • 1,5 kg cod, al meu a fost congelat când l-am cântărit, după dezghețare a rămas în jur de 500 g
  • 5-6 căței de usturoi
  • 1 lingură unt gras
  • 1 lingură făină
  • 500 ml lapte
  • 200 ml smântână
  • parmezan ras cât vă lasă sufletul
  • sare, piper alb. un vârf de nucșoară
  • 1 foaie dafin

Preparare:

Curățăm cartofii, îi tăiem cubulețe sau cum avem chef. Eu, una, întâi i-am dat într-un clocot la fiert, i-am răcit, i-am uscat, apoi i-am prajit în ulei de rapiță în două tranșe. Apoi i-am scos, rumeniți parțial, pe prosoape absorbante.

Am dezghețat codul și l-am dat și pe el în vreo 3 clocote cu sare. Nu mai mult.

Am mărunțit ceapa. Am încins o tigaie, am pus ulei de gătit cât să-i acopere suprafața și am călit-o. În primă fază. Au urmat sarea, piperul, foaia de dafin, nucșoara.

Când ceapa e translucidă și miroase a călit, adăugăm usturoiul. Apoi peștele opărit și dezosat.

Într-un vas separat încălzim untul. Când e topit, adăugăm făina și o încorporăm.

Stingem cu laptele încălzit și adăugăm peste peștele mărunțit.

Urmeză smântâna. Și cartofii prăjiți.

Pregătim o tavă, ungem cu unt. Turnăm compoziția, ornăm regulamentar și cuminte cu niște măsline kalamata și la cuptor cu ea. La vreo 200 de grade C.

Până se rumenește.

Eu am făcut un amestec din salată verde, leurdă, lobodă, pătrunjel, lămâie, un fir de praz, ulei și sare.

Și gata.

Hai, bom apetite, meus gourmands!

Related Articles

Fasole galbenă păstăi cu mămăligă

allandalla

Rață întreagă la cuptor

allandalla

Saramură de pește

allandalla

Lasă un comentariu