De fapt, rețeta este pentru ciupercile shimeji, care pe mine m-au cucerit cu aroma. Și cu forma simpatică liliputană.
Ingrediente pentru 4 persoane:
- 4 bucăți de mânzat sau vită pentru friptură
- 4 ciuperci mari champignon
- 300 g ciuperci shimeji (au am avut 150 g albe, 150 g brune)
- 500 g frunze spanac (sau baby spinach)
- 3-4 linguri ulei
- 4 căței mari de usturoi
- sare
- chili râșnit
- cimbru
- piper
Preparare:
Scoatem carnea din frigider și din ambalaj și o lăsăm să ajungă la temperatura camerei minim jumătate de oră. O presărăm cu sare și piper.
Eu am avut nucă de mânzat, practic, bucăți de pulpă. Ale mele au fost tăiate cam de 0,5 cm grosime.
Am curățat și tocat 4 căței de usturoi, am curățat ciupercile și am tăiat ciupercile champignon în jumătate, apoi în felii.
Într-o tigaie neîncălzită, am pus 3-4 linguri de ulei, cât să acopere fundul tigăii. Am adăugat usturoiul zdrobit și abia apoi am pus tigaia pe foc, la foc mic, așa încât să se aromatizeze uleiul.
Când tigaia a fost încinsă, am pus ciupercile champignon, sare, piper, cimbru și chili râșnit. Am ținut pe foc până când zeama lăsată de ciuperci s-a evaporat, iar ele au început să se rumenească.
Am adăugat ciupercile shimeji (curățate în prealabil de micile lor cotorașe care le țin în buchețele). Am ținut pe foc amestecul de ciuperci până când shimeji s-au înmuiat, iar zeama din tigaie s-a redus considerabil.
Nu uitați ca între timp să puneți grătarul pe aragaz și să se încingă bine. Asta dacă însoțiți, ca mine, ciupercile de friptura. Sau invers.:)
Gustați pe parcurs și asezonați cu ce vă place.
Pe final, am adăugat 500 g spanac baby, am amestecat și am stins focul imediat.
Așa spanacul, deși se înmoaie, își păstrează culoarea. Am dat deoparte și am pus capac până a fost și friptura gata.
Am uns feliile de friptură cu ulei pe ambele părți și le-am pus pe grătarul încins.
Pentru că bucățile mele de carne au fost foarte subțiri, iar grătarul foarte încins, le-am ținut vreo 30 de secunde, câte 15 secunde pe fiecare parte. Le-am scos pe o farfurie și le-am lăsat să se odihnească sub un capac.
Pentru că tot încinsesem grătarul, am pus pe el și niște sparanghel verde, pe care l-am asezonat ulterior cu o vinegretă simplă din zeamă de lămâie, muștar cu boabe, ulei și sare.