O tartă de primăvară, ușoară și gustoasă.
Pentru aluat, rețeta aici: Aluat de tartă
Ingrediente pentru umplutură:
- 350 – 400 g frunze proaspete de primăvară, eu am avut 4 legături mari de lobodă (250 g frunze fără codițele groase) și 1 legătură de ștevie (100 – 150 g frunze)
- 3-4 fire usturoi verde sau leurdă dacă aveți, 3-4 fire ceapă verde
- puțin cimbru, nu foarte mult ca să nu acopere gustul celorlalte
- 2-3 fire busuioc proaspăt dacă aveți
- 50-60 g smântână de gătit sau smântână foarte grasă
- 2 ouă
- sare, dacă e nevoie, în funcție de cât de sărate sunt brânzeturile
- piper
- 200 g brânzeturi, de care aveți prin casă. Eu am avut: 50 g Gouda, 50 g telemea de oaie, vreo 30 g telemea de vacă, 20 g blue cheese și vreo 50 g cașcaval de capră pierdut prin frigider. Voi faceți cu ce aveți sau după gust. Doar grijă, dacă folosiți brânză proaspătă de vaci, să fie bine scursă.
Preparare:
Pregătim aluatul de tartă.
Spălăm frunzele și le scurgem bine, bine de apă.
Tocăm usturoiul și/sau leurda, ceapa verde, frunzele de lobodă, ștevie etc.
Încigem o tigaie înaltă cu puțin ulei, călim întâi usturoiul și ceapa verde.
Adăugăm frunzele în tigaie până se înmoaie. Ne putem ajuta și de un capac pentru abur, dacă sunt prea înfoiate sau prea tari. Presărăm și un praf de sare, ajută la înmuiere.
Stropim cu zeama de la o lămâie.
Dacă v-a rămas prea multă apă în tigaie și nu s-a evaporat, e bine să folosiți o strecurătoare și să scurgeți zeama în exces ca să nu înmoaie ulterior aluatul.
Radem brânzeturile, pe care apoi, le amestecăm cu smântâna, ouăle și frunzele.
Eu le bag pe toate la robotul de bucătărie până obțin o pastă omogenă.
O punem peste blatul de tartă precopt.
Băgăm la cuptor la 180 de grade C preț de 25-30 de minute.
Scoatem din cuptor când a prins crustă și umplutura e fermă la atingere.
Lăsăm să se răcorească 10-15 minute și tăiem.
Poftă bună!