Câte una dintre legume și cam atât de simplu este.
Ingrediente:
- 1 conopidă
- 1 vânătă
- 1 dovlecel
- 1 ardei capia
- 1 ceapă mare
- 1 țelină mică
- 1 morcov
- 1 ardei iute mic, opțional
- 1 legătură ceapă verde
- 1 conservă de roșii tocate (450 g) sau 3 – 4 roșii coapte
- 4-5 căței de usturoi
- 2 linguri ulei pentru gătit
- sare, piper
- mărar, pătrunjel
Preparare:
Spălăm, curățăm legumele, tăiem conopida în buchețele.
Tocăm cubulețe celelalte legume.
Aducem la fierbere o oală cu apă și punem la fiert conopida vreo 5 minute. Cu sare. Scurgem conopida, dar putem păstra o cană din zeama în care a fiert.
Încingem o tigaie cu 2 linguri de ulei.
Tăiem ceapa mărunt, presărăm sare și o călim întâi la foc măricel, apoi mediu spre mic, până se înmoaie și devine sticloasă.
Adăugăm în tigaie morcovul, ardeiul capia, ardeiul iute și vinetele. Încă nu e timpul pentru dovlecei, îi punem mai târziu, ei se gătesc mai rapid.
Dacă vrem și alte condimente, acum e momentul să le adăugăm.
Punem roșiile tocate și, dacă e necesar, adăugăm parte din apa în care a fiert conopida, cât să fie legumele acoperite.
Lăsăm să scadă și să se înmoaie legumele.
Adăugăm abia acum dovlecelul.
Mai ținem pe foc 5 minute și urmează usturoiul, apoi ceapa verde.
Punem în mâncare buchețelele de conopidă.
Mai lăsăm 5 minute să-și împărtășească aromele, apoi punem mărarul și pătrunjelul și stingem focul.
Lăsăm la răcorit și servim cu mămăligă sau pâine de casă.