Dacă nici grecii nu mănâncă bine, atunci nu știu cine ar face-o. Rețeta este una dintre dovezile bucătăriei lor delicioase.
Nu e complicată, dar e bine să vă alocați pentru ea vreo 1,5 – 2 ore. Asta pentru că vom coace parțial vinetele, facem un sos de carne tocată și unul bechamel. Însă combinația lor este incredibil de bună.
Ingrediente:
- 4 vinete
- 1 ceapă mare
- 500 g carne de vită tocată
- 2 căței de usturoi
- 1 conservă roșii tocate (400 g) sau 4-5 roșii proaspete tocate
- 50 g brânză maturată, eu am avut ceddar si un cascaval maturat
- eu folosesc condimente pentru musaca, mi-am adus din Grecia, dar in locul lor, puteți pune un amestec de 1/2 linguriță cimbru, 1/2 linguriță oregano, un praf de scorțișoară, un praf nucșoară
- sare, piper
- ulei
- pătrunjel tocat
- 1 foaie dafin
Pentru sosul bechamel:
- 25 g unt
- 25 g făină
- 250 ml lapte cald
- 50 g brânză maturată rasă
- 2 gălbenușuri
- sare, piper alb, nucșoară
Preparare:
Ca de obicei, primul pas e să preîncălzim cuptorul. La 220 grade C.
Spălăm vinetele, tăiem codițele și le secționăm pe lungime în câte două jumătăți. Ale mele au ieșit strâmbe, voi vă descurcați mai bine.
Pregătim o tavă antiaderentă sau una normală cu hartie de copt. Crestăm miezul vinetelor în zigzag pentru a ușura coacerea. Așezăm vinetele în tavă și le ungem cu ulei cu o pensulă sau cu degetele. Presărăm sare, piper și cimbru. Apoi, le întoarcem pe partea cealaltă, cu fundul în sus și le băgăm la cuptor la 200 grade vreo 30 de minute, până se înmoaie și se rumenesc ușor.
Cât stau doamnele la cuptor, pregătim umplutura de carne.
Tigaie încălzită, 2-3 linguri ulei. Ceapa tocată mărunt se călește în tigaie la început la foc măricel.
Presărăm și puțină sare peste ceapă ca să ajute la evaporarea apei mai repede. Oricum astea două sunt prietene, ceapa și sarea, zic. Apoi, dăm focul mititel și lăsăm să se caramelizeze ceapa, sau, oricum, să se călească. Dacă vreți un gust mai intes de ceapă caramelizată, puteți pune și jumătate de linguriță de zahăr. Eventual și una de oțet balsamic ca să fie și mai și. De data asta eu n-am pus de teamă că jumătatea aia de linguriță de zahăr se va multiplica dușmănos de mii de ori și mi se va așeza pe fund și abia ce am ieșit din restricții alimentare, ca să zic așa.
Apropos, rețeta asta e tocmai bună pentru siluetă, nu stați să numărați caloriile din branză/ unt bla bla, să zicem că e low carb și nu mai numărăm nimic. Bașca faptul că e delicioasă și o vânătă nu a omorât încă pe nimeni.
Când ceapa e călită, sticloasă și nu se mai încape pe sine de frumoasă, tocăm 2 căței de usturoi și o înnobilăm. Încă 2 minute și adăugăm condimentele. Ce vă ziceam, cimbru, oregano, un praf de scorțișoară (un vârf de cuțit pentru că mai mult capătă o aromă cam amăruie și cam prea stridentă), un praf de nucșoară măcinată sau rasă.
Încă un minut maxim de învârtit în tigaie și adăugăm carnea tocată.
O desfacem cu lingura și nu o lăsăm să facă bulgărașe pentru că nu e frumos.
Adăugăm roșiile tocate și lăsăm la foc mic.
Când totul e gătit, adăugăm pătrunjelul tocat.
Apoi brânzeturile rase și amestecăm.
Nu uităm de vinete. După copt, arată așa:
Ne apucăm de sosul bechamel.
Punem la încălzit laptele. Cât stă pe foc și ținem un ochi pe el să nu dea în clocot, încingem într-un vas untul.
Cum s-a topit, adăugăm făina și o amestecăm energic cu untul topit.
Nu plecăm nicăieri la pasul ăsta, trebuie să călim făina. Sigur, dacă vreți mai dietetic și mai mimimi, nu o țineți să se călească mult, ideea este ca sosul, în final, să nu aibă gust de făină.
Când făina mai are puțin și se revoltă în cocolașe, adăugăm treptat laptele încălzit. Pic, pic, amestecăm, iar pic, pic, iar amestecăm.
Vom obține un sos mai gros decât smântâna, catifelat și lucios.
Stingem focul și adăugăm gălbenușurile.
Apoi brânzeturile.
Când avem gata preparate sosul de carne, sosul bechamel și vinetele coapte, e timpul să le aducem împreună.
Ca să leg mai bine sosul de carne, uneori adaug 2 linguri din sosul bechamel.
Presăm cu o lingură miezul fiecărei jumătăți de vânătă, ca să facem loc umpluturii.
Punem sos de carne în fiecare papucel.
Deasupra, punem bechamelul.
Ținem la cuptor, la 180 de grade C până se rumenesc și asta e.
Fotografia mea nu e cea mai reușită, dar gustul e cu siguranță.