E o rețetă spornică, numai bună de laudat, însă eu am folosit frunza de viță întreagă, așa că am ditamai sarmalele uriașe. Și parcă nici prea fățoase, dar gustoase, ceea ce vă doresc și vouă. De gustoase spun.:)
Ingrediente:
- 1 kg carne tocată amestec porc și vită, eu am avut pulpă de vită și spată de porc
- 100 – 125 g orez cu bob rotund
- 4-5 cepe medii
- 1 morcov
- 1-2 linguri pastă de tomate, în jur de 70 g
- 1 linguriță cu vârf de sare
- piper, fulgi de ardei iute – opțional, cimbru uscat, mărar, pătrunjel (câte o legătură mai anemică)
- 200-250 ml apă fierbinte pentru etapa gătirii parțiale a orezului
- 400-500 ml apă fierbinte pentru etapa în care băgăm sarmalele la fiert
- 1/2 linguriță boabe coriandru
- 2 foi dafin
- 250 – 350 ml suc de roșii sau piure de roșii, în funcție de gust
- opțional, 150 – 250 ml borș dacă doriți să le acriți un pic, suplimentar pe lângă sosul de roșii, sau zeamă de corcodușe verzi, sau zeamă de lămâie
- frunze de viță de vie, ștevie, tei etc
- opțional, afumătură, eu am folosit 60 g kaizer, mai mult pentru aromă
- 2-3 linguri ulei
Preparare:
Dacă avem frunzele proaspete, le opărim în apă fierbinte cu puțină sare. Le scufundăm în apă fierbinte, apoi le trecem prin jet de apă rece. Dacă le aveți de la conservă sau saramură, gustați una și clătiți sub jet de apă rece dacă sunt prea sărate. Dacă vi se par totși prea tari, le puteți opări și pe acestea.
Amestecăm carnea tocată cu sarea, piperul cimbrul, mărarul și pătrunjelul tocate și fulgii de ardei iute. Lăsăm compoziția să se așeze.
Încingem 2-3 linguri de ulei într-o tigaie. Tocăm ceapa mărunt (eu am folosit un tocător electric) și o călim până devine ușor translucidă, adăugăm la treaba asta și un praf de sare.
Adăugăm morcovul tocat mărunt sau dat prin răzătoarea mică, eu am folosit același tocător electric. Lăsăm pe foc până se înmoaie.
Punem și pasta de tomate și călim amestecul.
Adăugăm orezul, îl învârtim un pic în tigaie.
Acum punem vreo 200 ml apă fierbinte, poate mai mult dacă veți considera necesar, depinde și de orez, și lăsăm pe foc până când orezul absoarbe lichidul și se gătește parțial. Este important să avem suficient lichid pentru ca boabele de orez să apuce să absoarbă apa înainte de a se coagula carnea în jurul lor și să facă un scut, indiferent de cât lichid vom pune ulterior în vasul de gătit.
Dăm la o parte tigaia de pe foc și lăsăm amestecul să se răcorească înainte de a-l adăuga peste carnea tocată.
Odată răcit, amestecăm totul și omogenizăm.
Urmează parte migăloasă, în care formăm sarmalele.
Dacă aveți răbdare, împărțiți frunza, dacă nu, faceți ca mine și vă ies ditamai sarmalele. Tăiem codițele frunzelor.
Pentru o frunză întreagă, eu pun vreo lingură de umplutură, distribuită în forma unui mic.:)
Am rulat și am îndesat capetele frunzei.
Ideea e că trebuie procedat cu grijă și delicatețe ca frunza să rămână intactă.
Într-o tigaie, am rumenit ușor afumătura, apoi am pus o cană de suc de roșii, 2 foi de fain, câteva boabe de piper și câteva de coriandru.
Eu am folosit vasul de la crock-pot, voi folosiți ce vă convine, ideea este să fie un vas înalt.
Am uns fundul oalei cu ulei, am așezat câteva frunze de viță și am stropit cu sosul de roșii.
Apoi am așezat sarmalele.
Pe straturi.
Între straturi, am pus sosul de roșii cu afumătură.
La finalul aranjamentului de mare angajament (nu mă judecați prea aspru pentru cum arată sarmalele mele), am turnat 400 ml apă fierbinte.
Eu am dat pentru 4 ore la slow-cooker și apoi pentru încă 2 la cuptor la 160 de grade C.
În alte variante: fie o oră pe aragaz, apoi la cuptor, fie direct la cuptor, preferabil la foc mic, să se gătească molcom, să scadă zeama treptat și clocotele să nu deranjeze opera de artă.
Sarmalele sunt gata când carnea e făcută, orezul umflățel și frunza de viță moale.
Se servesc cu smântână sau iaurt.