Ciorba de salată, pe vremuri, cel puțin, era menită să ne facă mai agreabilă tranziția de la iarnă la primăvară fără să simțim că ne lipsește ceva. Dimpotrivă. Bine, asta face și acum, însă, practic, se foloseau în aceeași măsură afumăturile rămase de peste iarnă, dar se beneficia și de primele verdețuri, uneori abundente, din grădină. Și de ce aveau la îndemână. Nu se irosea nimic.
Bunică-mea făcea ciorba de salată cu zer, nu cu lapte, smântână sau iaurt.
Azi, în bucătăria mea de bloc, aprovizonată din supermarketurile și piața de cartier, vă propun varianta de mai jos:
Ingrediente:
- 1 salată mare
- 150 g afumătură, eu am folosit kaizer și puțină slănină afumată
- 2 legături ceapă verde sau o ceapă uscată
- 2 legături usturoi verde sau 4-5 căței de usturoi plus încă vreo 3-4 pentru final, la dres ciorba, dacă vreți
- 250 g – 300 g iaurt/ lapte bătut/kefir/ 200 g smântână/ zer
- omletă simplă din 4 ouă
- eventual 1-2 ouă bătute separat și adăugate în ciorbă împreună cu iaurtul sau smântâna
- pătrunjel verde, mărar
- zeamă de lămâie sau oțet, după gust
- 2 litri apă/ apă+lapte dulce/ stock de legume; puteți fierbe rapid 2 morcovi, 1/2 țelină, o ceapă, 1-2 fire de praz, 1 păstârnac, 1 rădăcină pătrunjel și ce mai vreți voi și aveți deja stockul de legume.
- sare
- 2 -3 linguri ulei
Preparare:
Punem la încălzit apa sau stockul de legume. Sau de carne, la o adică. O variantă a stockului de vită găsiți aici.
Ca idee generală, să aveți prin frigider sau congelator diverse baze, stockuri de legume/ carne/ pește nu doar că vă ușurează gătitul, dar aveți o garanție în plus că vă iese mâncarea mai gustoasă și mai nutritivă.
Dacă aveți timp și chef, puteți face rapid o zeamă de legume din rădăcinoase, ceapă, praz, etc. Puteți lăsa, eventual, legumele în ciorba de salată.
Dacă nu, nu, folosim la rețeta de față pur și simplu apă.
Încălzim apa sau stockul.
Călim în 2-3 linguri de ulei ceapa verde și usturoiul. Cu un praf de sare.
Adăugăm afumătura și lăsăm să se gătească ușor. (îmi lipsește fotografia cu acest pas)
Adăugăm în oală apa fierbinte. Sau stockul de legume. Sau lapte dulce. Eu am folosit zeamă de legume.
Separat, facem o omletă simplă din 4 ouă.
O lăsăm deoparte la răcit, pentru ca mai apoi să o punem tăiată în ciorbă.
Separat, mai batem 2 ouă.
Peste care punem smântână sau iaurt.
Ne apropiem de sfârșit, așa că, dacă dorim, punem și 3-4 căței de usturoi pisat. Nu e obligatoriu, putem pune usturoi și în momentul servirii.
Peste ouăle bătute și smântâna turnăm treptat câte un polonic de zeamă fierbinte din oală, pentru a aduce la aceeași temperatură amestecul.
Amestecăm și turnăm în oală.
Nu lăsăm mai mult de 2-3 minute pentru a nu se tăia ciorba.
Tăiem omleta cubulețe, cât să încapă în lingură.
Tăiem și salata fâșii.
Punem în oală salata și omleta și stingem focul.
Punem, dacă dorim, pătrunjel și mărar tocat.
Se vede în poză că la mine s-a tăiat puțin ciorba, nu am stins la timp focul după ce am adăugat smântâna.
O servim cu iaurt sau smântână suplimentare, cu usturoi pisat și o acrim cu zeamă de lămâie sau oțet slab.
E foarte, foarte gustoasă.