Când providența lucrează în locul tău, nu mai spui că e o coincidență, ci te ploconești să se mai întâmple. Așa a fost cu Vinete uscate umplute (Patlican dolmasi).
Ce șanse erau ca fix peste strada mea să se deschidă o măcelărie turcească? Ce șanse? Într-un cartier, în care o ploicică de vară te obligă să te duci la serviciu cu cizme de cauciuc? Iaca, oameni buni, se întrevede curcubeul și printre betoane!
În generozitatea lui turcească, măcelarul vinde și alte produse turcești, chestie care a făcut ca bugetul meu să se destabilizeze binișor, DAR am satisfacția că primesc lipii gratis pentru calitatea mea excepțională de client fidel. Omul mă primește cu atâta entuziasm, încât mă întreb câteodată dacă nu cumva oi fi singurul lui client. Pentru binele meu, sper să nu fiu, pentru că deja am nevoie de magazinul lui ca de aer. Așa că la cât mai mulți clienți!
Ei, am descoperit cu această ocazie niște vinete mititele deshidratate.
Au venit cu multă bunăvoință, la pachet, și cu rețeta de preparare a turcului, atât că omul nu știe încă română și nici eu turcă. Să mă încurajeze, într-un final, mi-a zis să le prepar ca pe sarmale. Asta m-a decepționat, așa că am mai studiat și eu nițel situația, am făcut o vizită și-n Istanbul, m-am apucat și de turcă și vă spun ce și cum mai jos:
Ingrediente Vinete uscate umplute (Patlican dolmasi):
- vreo 50 vinete mici, uscate pentru cantitatea aceasta de umplutura (pe motiv de dimensiune, care, uite, contează! mie chiar mi-a mai ramas și am îndesat-o în niște ardei)
- 1 – 2 cepe
- 3-4 căței de usturoi
- 1 lingură bulion (50-70 g)
- 1 linguriță pastă de ardei, turcii îi spun biber salcasi, e practic o pastă de ardei iuți în general, dacă nu aveți, puneți chili măcinat sau altă pastă de ardei iuți sau dulci
- 1 lingură melasă de rodie, nu e obligatorie, dar are un mare efect, se găsește în supermarketuri
- 200 g orez cu bob rotund (puteți folosi și bulgur)
- 500 g carne tocată de vită sau amestec cu miel
- 3-4 linguri ulei
- 1 lingură pătrunjel tocat
- 1 lingură mentă tocată sau 1 linguriță mentă uscată
- 1/2 – 1 linguriță chimen măcinat
- 1 linguriță sumac, dacă aveți la îndemână
- 1 – 1,5 linguriță sare
- 1/2 linguriță piper măcinat
- 200 ml apă pentru prepararea parțială a orezului; puteți sări pasul acesta, mai ales dacă nu folosiți carne, și să amestecați orezul așa cum este, însă pentru mine varianta gătirii parțiale a orezului e mai sigură pentru a nu risca să se coaguleze carnea în jurul boabelor de orez înainte ca acestea să absoarbă suficientă zeamă, indiferent de câtă apă vom pune ulterior la gătit.
- 500 ml apă sau stock de carne (eu am folosit stock de vită, rețeta AICI), în care vor fierbe vinetele umplute – paranteză, estimați totuși câtă nevoie aveți de zeama în care vor fierbe și în funcție de vasul în care le veți prepara. Să fie zeama cam la același nivel cu vinetele noastre.
- opțional, în zeama de carne, mai putem dizolva o linguriță de bulion și diverse mirodenii
Preparare Vinete uscate umplute (Patlican dolmasi):
Punem apă la fiert într-o oală mare și, din momentul fierberii, scufundăm vinetele deshidratate timp de 3 – 5 minute, lăsând oala pe foc, până când acestea se înmoaie.
Le clătim apoi cu apă rece pentru a-și revigora culoarea.
Le lăsăm la scurs și ne apucăm de umplutură.
Spălăm orezul și-l lăsăm la înmuiat până îi vine rândul.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”3907″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Într-un vas punem carnea tocată, peste care adăugăm:
- 1 lingură pătrunjel tocat
- 1 lingură mentă tocată sau 1 linguriță mentă uscată
- 1/2 – 1 linguriță chimen măcinat
- 1 linguriță sumac, dacă aveți la îndemână
- 1 – 1,5 linguriță sare
- 1/2 linguriță piper măcinat
Amestecăm și lăsăm să le vină rândul.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”3921″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Călim, adăugând pe rând, în 3-4 linguri de ulei: ceapa tocată mărunt, usturoiul mărunțit și el, pasta de roșii, pasta de ardei și melasa de rodii.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”3905″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”5″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Punem în cratiță orezul scurs de apă și îl lăsăm la călit câteva minute. Apoi adăugăm 200 ml de apă fierbinte.
Când e absorbită apa, lăsăm orezul la răcit câteva minute, după care îl amestecăm cu celelalte ingrediente. Carnea și condimentele.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”3918″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”4″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Amestecăm bine și urmează să umplem vinetele. Nu le îndesați pentru că orezul se va mai umfla și îi trebuie loc. Lăsați un spațiu la capăt și strângeți-l un pic între degete, nu e că sigilați, dar măcar nu evadează umplutura. (cum am pățit eu)
Le aranjăm frumos într-o oală, are omul ăsta dreptate, ca la sarmale.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”3923″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Turnăm peste ele stockul de carne sau apa, calde, și lăsăm la gătit la foc mic, fie pe plită, fie în cuptor, fie la slowcooker, dacă aveți. Ba chiar am văzut o doamnă preparându-le la cuptor în oală de lut.
Eu am ales o oală de fontă, le-am ținut pe plită o oră, la foc mic, apoi am băgat oala în cuptor, la 150° C pentru încă o oră.
Veți ști că sunt gata după mirosul înnebunitor, cam într-o oră – două, depinde și de metoda de gătire.
La mine se vede că a evadat umplutura, pentru că nu le-am sigilat pe toate cum trebuia.
Ca recomandare de servire: iaurt și ceva ardei iuți.
Ca la sarmale!