O combinație gustoasă și simplă. Rețeta este pentru 4 porții. Eu am folosit medalioane de somon, dar vă sfătuiesc pe voi, în caz că încercați rețeta, și am de gând și pentru mine data viitoare, să folosesc file.
M-am trezit cu inițiativa temerară să afum peștele în bucătăria personală. De bloc. A fost mai simplu decât îmi imaginam, atât că, după această experiență, aș dedica un vas, o cratiță sau tuci, special acestui procedeu.:) Sau aș îmbrăca oala în folie de aluminiu.
Somonul afumat:
E indicat să aveți rumeguș sau bucățele mici de lemne potrivite afumării, adică cele care generează o aromă plăcută, gen fag, cireș etc.
Dacă nu aveți în casă lemne sau rumeguș, faceți ca mine și folosiți următoarele sau doar o parte dintre ele:
- 1 lingură zahăr brun
- 1 lingură orez
- ½ lingură coriandru boabe
- 1 lingură ceai negru
- 1 steluță anason
- 1 frunză salvie uscată
Alegeți cu grijă rumegușul sau condimentele pe care le folosiți pentru că aromele acestora se vor impregna în pește sau ce veți decide să afumați, de la carne până la legume.
Se pun ingredientele amestecate într-un căuș făcut din folie de aluminiu.
Peștele se sărează și se unge cu ulei de măsline.
Eu am folosit o oală pentru gătit la aburi, adică o oală cu o sită care se potrivește peste aceasta. Cu capac.
Se poate folosi un ceaun în care intră o sită sau un gratar până pe la mijlocul ceaunului, sau un wok. Am întâlnit la Jamie Oliver un ”grătar” improvizat din sârmă pus într-o cutie metalică. Ideea e să avem și un capac care să i se potrivească sau să acoperim cu folie de aluminiu.
Am pus în oală căușul de aluminiu cu ingredientele, am așezat sita deasupra, peste care am pus peștele și am acoperit cu capac.
Totul se pune pe ochiul aragazului, la foc moderat. Nu mai mult de 10-12 minute din momentul în care începe să iasă fum pentru că se va usca prea tare peștele.
Merită experiența, eu o voi repeta. Peștele a ieșit aromat, ușor afumat, pătruns și suculent.
Piure de conopidă:
- 1 conopidă medie ~ 500 g
- 2 linguri ulei măsline
- 50 g unt
- 250 ml lapte
- 2 linguri smântână lichidă
- 3 căței usturoi
- 1/2 linguriță de sare
- un praf nucșoară
Topim untul în ulei până începe să capete o culoare arămie, fără să se ardă, pentru aromă. Adăugăm conopida tăiată buchețele mici, sotăm un minut, adăugăm laptele încălzit, usturoiul, nucșoara și sarea. Ținem pe foc până când conopida e înmuiată.
Turnăm amestecul din tigaie în blender sau folosim un pasator vertical.
Sparanghel la tigaie:
- 450 g sparanghel proaspăt
- 2 linguri ulei
- 2 căței usturoi
- 3 linguri vin alb sec sau apă
- Sare
Spălăm și curățăm sparanghelul de zona lemnoasă. Încălzim o oală sau o tigaie cu apă. Lăsăm să ajungă la clocot și opărim sparanghelul până se înmoaie un pic, fără însă a-și schimba culoarea verde. Cum se înmoaie, băgăm imediat în apă rece cu gheață pentru a opri fierberea. Apoi, lăsăm sparanghelul la scurs într-o strecurătoare.
Încingem o tigaie cu ulei, călim usturoiul pentru a aroma uleiul 1-2 minute și punem sparanghelul opărit și răcit. Sotăm având grijă să nu ținem prea mult și să nu-și schimbe culoarea, adăugăm vinul sau apa și mai ținem pe foc până se evaporă.
Sos:
- 25 ml vin alb
- 25 ml suc de lămâie
- ½ ceapă galbenă sau albă, eu am pus roșie si nu mi-a plăcut culoarea în final
- 1 lingură capere
- 2 linguri smântână de gătit
- 100 g unt
- Sare, piper alb
Se pune o tigaie mică pe foc, se toarnă și se amestecă vinul, zeama de lămâie și se aduc la fierbere. Adăugăm ceapa, sarea și reducem lichidul. Punem în tigaie smântâna dulce, aducem la fierbere, amestecăm permanent și adăugăm caperele.
După 1-2 minute, punem untul în tigaie, amestecăm și lăsăm să se topeasca. Condimentăm cu piper alb sau ce alte condimente dorim și stingem focul.
Turnăm sosul peste pește la servire.