Image default

Ciorbă rădăuțeană

Despre ciorba rădăuțeană numai de bine. Povestea ei e contemporană cu noi, dacă sunteți curioși, căutați-o pe doamna Cornelia Dumitrescu, mama ciorbei rădăuțene.

Dacă e să mă întrebați pe mine, nimic nu se compară cu ciorba de burtă, dar, dacă suntem realiști, nici nu ne încumetăm des la ea. Astfel, varianta cu carne de pasăre este una muuult mai rapidă, mai economică și aproape la fel de gustoasă. 😀

Rețeta de aici este una dintre variantele adaptate, presupuse, ale celei originale, doamna Cornelia Dumitrescu nu a dezvăluit totuși, încă, rețeta exactă și secretă, sper să reușească să o patenteze.

Ingrediente ciorbă rădăuțeană:

  • 700 g carne de pui cu os, eu am folosit pulpe superioare de pui și două spinări de pui
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov mare
  • 1/2 rădăcină de țelină
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 ardei capia sau ardei gras
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2-3 linguri oțet de mere sau alt oțet slab
  • 200-250 ml smântână grasă
  • 3-4 gălbenușuri
  • 2-3 linguri ulei
  • 3 litri apă, în care puteți adăuga pentru un plus de gust un cub congelat de zeamă de carne de pui sau legume
  • sare, piper, 1 frunză dafin

Preparare ciorbă rădăuțeană:

Curățăm carnea de pui, îndepărtăm excesul de grăsime și de pene/ tuleie.

Pregătim legumele, în sensul că le spălăm, curățăm de cotoare și coji și le tăiem grosier.

Punem la încălzit o oală cu 2-3 l de apă, vom avea nevoie de ea mai târziu.

De când sunt posesoarea unui multicooker, folosesc aparatul acesta pentru sotarea urmată de fierbere. Bineînțeles că nu e obligatoriu. Pașii sunt simpli și constau în următoarele:

Rumenim carnea de pui în 2-3 linguri de ulei, pasul e opțional, puteți pune puiul direct la fiert în apă rece. Pentru multicooker, eu folosesc funcția de rumenire low, întorc carnea pe toate părțile. Își va lăsa un pic de grăsime, în care, ulterior, călesc 2-3 minute legumele tăiate grosier.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4307″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Adăugăm apa caldă sau zeama de carne/ legume. Apoi sare, piper, 1 frunza de dafin. Veți mai gusta pe parcurs și veți mai drege de sare și condimente după gustul vostru.

Lăsăm la fiert, pe plită, la foc mic, spumăm din când în când. La multicooker, setăm pentru 20 de minute funcția poultry și aia e. Dacă aveți o carne de pasăre de curte sau curcan, țineți vreo 30-35 de minute.

Când carnea e bine fiartă, strecurăm supa. Punem deoparte carnea și legumele, lăsăm la foc mic zeama. Dacă vi se pare necesar, mai adăugați apă.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4299″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Lăsăm legumele și carnea la răcorit, cât să le putem toca sau desface în fâșii ulterior. Scoatem carnea de pe oase, le tăiem în bucăți sau le desprindem în fâșii pentru similitudinea cu burta din ciorba de burtă.

Cum nu sunt o apropiată a doamnei inventatoare a ciorbei rădăuțene, nu am reușit să mă dumiresc dacă se acceptă legumele în ciorbă sau nu, așa că eu le-am pus, cubulețe. Aceeași dilemă este în privința frunzelor de pătrunjel de la finalul ciorbei. Iar, eu le-am pus. Din simplul motiv că supa de pui parcă nu e niciodată suficient aromată ca cea de burtă. Așa că i-am dat cu pătrunjelul și, în apărarea mea, aș spune că ciorba rădăuțeană chiar nu ar trebui să genereze așteptări ca la una de burtă. E ciorbă rădăuțenă, na!

Indiferent de alegerea în privința legumelor, pasul următor definește ciorba rădăuțeană.

Într-un vas încăpător, batem 3-4 gălbenușuri cu 200-250 ml smântână grasă. Apoi, cu răbdare și dedicare, turnăm peste ele câte un polonic de supă din oală. Facem treaba asta cu răbdare și pe rând, ca să aducem la aceeași temperatură amestecul de smântână și gălbenușuri cu zeama din oală fără să se taie, fără să se brânzească, practic, fără să se separe ingredientele.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4297″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Dacă ați avut pe foc supa și ați adăugat câte un polonic din zeamă, amestecând, ați reușit dintr-un foc două chestii esențiale. Ați adus la aceeași temperatură amestecul de smântână și gălbenușuri cu cea a supei și ați atins deja o temperatură de minim 65 de grade C, suficienta pentru gălbenușuri în a nu pune probleme de sănătate.

Zdrobim usturoiul și-l amestecăm cu 2 polinice de supă. Lăsăm să își lase aroma și abia apoi turnăm ”mujdeiul” astfel obținut în supă. Eu îl strecor. De obicei, aduc la masă suplimentar, alături de oțet.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4304″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Adăugăm pătrunjel proaspăt și servim imediat cu mujdei și oțet alături.

Related Articles

Ciorbă de ciuperci pleurotus (ciorbă falsă de burtă)

allandalla

Burgeri de vită

allandalla

Sarmale în foi de varză murată

allandalla

Lasă un comentariu