Lintea verde gătită, spre deosebire de cea roșie, își păstrează forma, dar fierbe un timp mai îndelungat. Prefer lintea verde pentru aroma ei ușor piperată. Tocmai pentru această aromă, poate fi gătită și fără prea multe condimente, întotdeauna va avea savoare. Ușor digerabilă față de alte leguminoase, extrem de nutritivă și foarte gustoasă.
Ingrediente:
- 250 g linte verde sau maro
- 1 ceapă
- 6-7 linguri roșii tăiate proaspete sau din conservă
- 4 căței de usturoi
- 500 ml apă sau zeamă de legume sau carne
- ½ linguriță semințe coriandru
- ½ linguriță chimen
- ¼ linguriță turmeric
- ½ linguriță sare
- ¼ linguriță piper
- 2 linguri ulei vegetal
- ½ legătură pătrunjel proaspăt
- ½ legătură mărar proaspăt
Preparare:
Se spală lintea în mai multe ape sau sub jet de apă și se lasă la înmuiat. Nu este obligatorie înmuierea în cazul lintei, dar procedeul o va face să fiarbă mai repede și să fie mai ușor digerabilă. Dacă se poate, lăsați-o la înmuiat câteva ore.
Se toacă mărunt ceapa și usturoiul. Semințele de coriandru și chimen se pot măcina, după ce au fost întâi un pic încălzite într-o tigaie ca să-și descătușeze aromele. Nefiind o cantitate mare de semințe de coriandru si chimen, le puteți lăsa și nemăcinate.
Se încălzește uleiul într-o cratiță sau tigaie adâncă. Se călește ceapa până devine sticloasă și s-a înmuiat, după care adăugăm usturoiul și condimentele și mai ținem pe foc până se degajă aroma lor. Focul e mediu și amestecăm permanent să nu se ardă ceapa sau usturoiul. Nu durează mult.
Punem frumușel și roșiile tocate cu tot cu zeamă, amestecăm și lăsăm la călit până ce se evaporă mare parte din lichidul din tigaie.
Scurgem lintea și e rândul ei să ajungă în tigaie. O împrietenim ușurel cu celelalte ingrediente amestecând și lăsând pe foc 3-4 minute.
Acum e momentul să adăugăm lichidul în care va fierbe lintea. Poate fi apă sau vreo zeamă de legume sau de carne. De obicei, noi facem rețeta asta cu supă de legume. Lintea are proprietatea de a absorbi toate aromele cu care se întâlnește, dar nici nu e un capăt de țară să fie fiartă doar în apă chioară pentru că lintea are o aroma specifică și niciodată nu va avea gust fad.
Acum o putem lăsa să fiarbă la foc mic vreo 45 de minute, gustăm și verificăm dacă e fiartă. Când este fiartă, stingem focul și amestecăm pătrunjelul și mărarul tocate mărunt.
Este delicioasă și proaspătă și a doua zi. Sățioasă și potrivită pentru o masa de post.
Dar nu numai.