Sper că v-am impresionat cu titlul rețetei. Și sper să vă impresionez și cu rețeta și s-o încercați. 😀
Pipălși, eram în supermarket bine merci când văd pe raft două minisalate frumos așezate și ambalate: pak choi 3,99 lei. Hai, nu zău! La doar 3,99 lei! Suna chinezesc, suna și ieftin, suna și inedit. Zic, mă, hai să le iau și apoi ne dumirim.
Mie îmi plac frunzele astea, mimoza adolescentă susține că sunt ușor amărui și n-a prea vrut să se împrietenească. Personal, cred că e vorba doar de fițele mimozei, pak choi ăsta pare bunuț și catifelat.
Aveam în frigider niște pulpă de vită feliată, aveam în sertar niște urechiușe de lemn, aveam de toate, ce mai!
Ingrediente:
- 2 bucăți (că nu știu cum să le zic) pak choi, le vedeți în poze
- vreo 300 g vită tăiată fâșii subțiri
- 25 g ciuperci mun deshidratate (merg bine merci și altele)
- 1 lingură amidon
- 4 căței de usturoi
- ulei vegetal, mai pentru sfârșit și un gât de ulei de susan pentru aromă, dacă aveți pe-aproape
- 1 linguriță ghimbir, eu l-am tăiat cubulețe mici, dar voi mai bine îl dați prin răzătoare, că prea era de capul lui supervedetă când nimereai unul în farfurie
- câte o lingură sos de soia și stridii (le știți, chinezăriile cu ceva umami probabil, dar na)
- vreo 50 ml vin, apă sau stock de legume sau vită, eu am pus vin alb sec și puțină apă, un lichid tot vă trebuie pentru aburi
- 2 cepe verzi sau un fir subțire de praz
- opțional, o legătură de leurdă
- un praf de susan alb sau negru pe final
- condimente wok sau asiatice
Preparare:
Întâi de toate, pregătiți-vă toate ingredientele. Pentru că totul se desfășoară rapid și, dacă faceți mise en place-ul, totul va curge de la sine. Dacă intenționați și un orez, cum am făcut eu, puneți-l și pe ăla la făcut din timp. Eu am avut un basmati, pe care l-am colorat cu câteva firicele de șofran și un vârf de linguriță de curry. La fel de bine puteți mânca toată chestia asta cu noodles sau fără nimic altceva alături, eu mă gândeam chiar și la un “pilaf” de quinoa când ne simțim vegani și nu punem carne, în fine, cerul e limita.
Revenim.
Dacă folosiți carne, tăiați feliuțe subțiri, pregătiți o lingură de amidon, care va îngroșa compoziția și va frăgezi un pic carnea. Dacă vreți să fiți și mai și, tăvăliți feliuțele de carne întâi prin bicarbonat de sodiu, lăsați-le la somn vreo 15 minute, apoi spălați-le, uscați-le cu un prosop de bucătărie și dați-le abia apoi prin amidon. Eu am sărit pasul ăsta pentru că mi se părea că e carnea fragedă. A fost. Dar tot am făcut o greșeală cu ea, vă zic pe parcurs.
Ca să meargă rapid și fără mizerie, am pus lingura de amidon într-o punguță ziplock, am băgat și carnea, am închis și dă-i la pudrat.
Ciupercile mun la hidratat, cum scria pe ambalajul lor. 15 min. Apoi le tăiem dacă sunt prea pălugi și le lăsăm să le vină rândul.
Pregătim condimentele. Zdrobim și feliem cățeii de usturoi, tocăm grosier ardeiul iute (eu am avut uscat), radem ghimbirul pe răzătoarea fină. În poze, se va vedea că eu l-am mărunțit cubulețe, aș zice să nu faceți ca mine, ci să-l răzuiți.
Tăiem cotorul frunzelor de pak choi, le spălăm omenește sub jet de apă rece, le lăsăm un pic la uscat și ne ocupăm de coafarea lor. Separăm partea albă și mai groasă de frunze. Asta pentru că vor avea alt timp de gătire. Eu am subțiat fiecare frunză pe lungime, voi faceți cum vă place.
Folosim wok-ul sau o tigaie generoasă. Punem un ulei vegetal cu care obișnuim să gătim, eu folosesc de rapiță și de măsline.
Nu e musai să încingeți tigaia înainte pentru că vom pune usturoiul, ardeiul iute și ghimbirul și e bine să le dăm timp să infuzeze grăsimea. Se încing ele oricum.
Poza e proastă, dar e pentru exemplificare.:)
Când usturoiul sfârâie în wok și înainte să se ardă, adăugăm carnea. Ei bine, aici am greșit eu, după ce se perpelește carnea, e bine să o scoateți din wok și să o lăsați deoparte. Ca apoi să o adăugați în wok la final. Pentru că altfel se gătește prea mult. Ca la mine.
Adăugăm și condimentele. Și jumătate din sosuri.
Scoatem carnea deoparte.
Punem în wok ciupercile și le gătim aproximativ 5 min. Dacă am rămas fără lichid și e necesar, turnăm vinul sau apa, sau zeama de carne sau legume. Și cesalaltă jumătate din sosuri. Aburul gătește și el și deglazează wok-ul. Vom apela la un lichid de câte ori e nevoie pe parcursul preparării.
E rândul frunzelor de pak choi. Cele albe și cărnoase.
Abia când se înmoaie și devin translucide, adăugăm și frunzele verzi de pak choi.
Când și acestea s-au înmuiat (vreo 2-3 minute), eu am pus o legătură de leurdă și 2 cepe verzi. Puteți să nu.
Nu durează mai mult de iar 2-3 minute până să se cunoască toate ingredientele între ele.
Pe final, presărăm niște susan și asta e tot. Dada, susanul are calciu si merge de minune cu vegetalele.
Noi l-am mâncat cu orez basmati, cum v-am zis.