Am doi plozi adolescenti. Cea mai frecventa intrebare, pe care o aud zilnic, nu e “esti fericita?” si nici “te ajutam cu ceva?”. Cea mai frecventa intrebare e “ce mâncăm în seara asta?”
Azi raspunsul este nefericit. La prima vedere. Plozii se revoltă, natura se cutremură. Dar de mâncat, au mancat toți. Și am de gând să repet.
Mancare de fasole verde cu ghebe si ciocanele de pui.
Ce naiba sperie? Fasolea verde asimilata cu mancarea de spital, ghebele cu intoxicatia si ciocanelele de pui cu fratii Petreus?
Au mancat de au spart finalmente, asa ca dau reteta serii.
Ingrediente:
- 300 g ghebe
- 450 g fasole verde
- 6-8 pulpe inferioare de pui
- 2 cepe mici sau una mare
- 5 rosii zemoase sau 400-500 g suc de rosii
- 1 legatura de marar
- 1 legatura de patrunjel
- sare, piper, o frunza de dafin, 3 degete de cimbru
- 3-4 linguri ulei de rapita
- 4 catei voinici de usturoi
- supa de pui sau de legume; sau apa
Preparare:
Reteta e clasica. In 3-4 linguri de ulei de rapita, asezam frumos ciocanelele de pui, le dam un praf de sare grunjoasa, un praf de piper macinat si le asteptam sa se rumeneasca. Fireste ca intai incingem cratita si uleiul. Adaugam ceapa tocata marunt si o calim. Pe cand s-au rumenit cat de cat pulpele inferioare de puiut, trantim peste ele ghebele. Le complimentam pe toate cu foaia de dafin, usturoiul maruntit si un pic de cimbru. Le asteptam sa se incalzeasca si sa piarda din apa. Apoi punem rosiile tocate marunt sau sucul de rosii. Dupa vreo 2 clocote, turnam 500 ml supa de carne, de legume sau apa. Ma rog, cat sa acopere ingredientele din cratita. Asa ca dramuim de fapt lichidul si in functie de cratita. Eu am una de fonta de vreo 4l si o recomand. Grea, negricioasa, impunatoare si pastratoare de caldura. La genul asta de vas eu am adaugat vreo 500 ml supa de pui.
Lasam sa-si faca treaba pana cand carnea e fiarta, apoi adaugam fasolea verde. Nu-i punem capac ca sa-si pastreze culoarea. Si nici nu o tinem mult, cat sa fie patrunsa si fara sa devina bleaga.
Daca avem timp, chef si cuptorul incins la vreo 180-200 de grade, o tinem un pic la caldura in cuptor.
Pe finalul finalului, stingem focul si ii aducem onorul cu patrunjelul si mararul, amestecam, punem capacul 3-5 minute si gata.
Merge de minune insotita de o mamaliguta pripita, simpla si aurie.
Avantajul retetei: e rapida, gustoasa, nutritiva, nu e nevoie de faina de grau, tapioca sau amidon, nu e nevoie de niciun fel de adaos care sa ajute sosul. Pur si simplu avem ghebe.
Sa gusti des.
Dezavantajul retetei: Trebuie sa stai cu ochii pe ea la fiecare pas. Sa rumenesti puiul, sa calesti ghebele, sa pastrezi culoarea verde a pastailor de fasole.
Sa gusti des. 😀
Sa ma anunte ala care a facut reteta si nu i-a placut! (ca nu-l cred)
Pofta buna, fasole verde si la cat mai multe ghebe!