Am venit de la cumpărături cu niște piept de curcan tăiat deja fâșii. Așa se vindea el, ce să zic, și, pentru că era deja frezat, aranjat, m-a tentat să-l cumpăr.
Ingrediente pentru carne:
- 600 g piept de curcan, tăiat cubulețe de aproximativ 1,5 cm.
- 1 ou mare sau 2 mici
- 1 lingură sos de soia pentru marinat carnea
- praf de chili sau sos de chili
- amidon (vreo 70 g – 100 g, în funcție de cât de apos este amestecul vostru)
Ingrediente pentru sos:
- 100 ml supă de pui, de legume sau pur și simplu apă (eu țin la congelator cubulețe concentrate de zeamă de oase de vită și pui, am folosit un cubuleț de pui cu 100 ml apă – rețeta e aici.)
- 2 linguri ulei vegetal, de măsline, rapiță sau arahide
- 1 lingură ulei de susan sau de arahide
- 1-2 cepe verzi
- 3 căței de usturoi
- 1 ardei iute sau praf de chili
- 1,5 linguri zahăr brun
- 2 linguri oțet de orez
- 2-3 linguri sos de soia, verificați cât e de sărat, în funcție de sosul de soia
- 1 lingură vin alb (ok, ok, dacă aveți mirin, cu atât mai bine)
- 1 lingură amidon
- 1 linguriță susan alb
- 1/2 linguriță ghimbir ras sau mărunțit
Orez basmati:
Două rețete pentru gătit orezul basmati găsiți aici – Orez basmati.
Las mai jos și rețeta folosită acum:
- 1 cană de orez
- 1,5 cană de apă (2 căni apă dacă orezul nu a fost înmuiat în prealabil)
- un vârf de linguriță de sare
Se spală orezul și se lasă la înmuiat 20-30 de minute. Se clătește, se scurge și se pune la fiert cu o cană jumătate de apa. Dacă nu ați înmuiat orezul înainte, folosiți 2 căni de apă, pentru că va absorbi mai multă.
Se fierbe cu capac 10 min la foc mediu. Se stinge focul, se lasă acoperit vasul și se mai lasă 10-15 minute. După acest timp, se amestecă orezul cu grijă ca să se afâneze și se pot pune 1-2 linguri de ulei vegetal sau unt.
Preparare:
Batem lejer un ou sau două, depinde cât sunt de mari. Eu am folosit 2 ouă mai prăpădite.
Punem peste ele o lingură de sos de soia, eventual puțin piper sau praf de chili sau sos de chili. Sare, dacă sosul de soia e light.
Scufundăm bucățile de carne în oul bătut și le lăsăm așa vreo 30 de minute, dacă avem timp de așteptat. Dacă nu, nu.
Trecem fiecare bucată de carne prin amidon. SAU punem amidonul peste amestecul de carne și ou, amestecând până se uniformizează toate.
Eu am apelat la varianta a doua. Din lene.
Încingem un ceaun sau un wok cu ulei vegetal. Preferabil să obținem o baie de ulei, dacă avem friteuză cu atât mai bine. Eu nu am pentru că, în capuțul meu, îmi imaginam că voi mânca veșnic și iremediabil neprăjit.
Trecem fiecare bucată de carne prin amestecul de ou, sos de soia și amidon. Apoi, prăjim în tranșe (însemnând că bucățile de pui nu stau unele peste altele, le ținem la coadă pentru prăjire). Le ținem în baia de ulei până se pătrund și se rumenesc.
(Asta dacă nu aveți timp, chef și răbdare să le prăjiți în două etape, o dată la temperatură medie, însemnând vreo 180 de grade C (temperatura de prăjire va ajunge așa și pentru că avem carnea la temperatura camerei și o grămadă de apă în ea), scoatem bucățelele de carne cât încă sunt parțial gătite și bej la culoare, le lăsăm la așezat și privit (se vor mai găti în timpul ăsta), apoi le prăjim din nou la temperatură mai mare. Tehnica asta e des întâlnită la cartofii prăjiți, ca să vă iasă crocanți la exterior și moi la interior. Am apelat și eu la ea de dragul blogului și exchibiționismului culinar, vedeți în poze.)
Cât se ”odihnesc” bucățelele noastre rumene de carne, facem sosul.
Într-o tigaie sau wok punem 2-3 linguri de susan sau arahide. Nu încingem încă. Pisăm sau mărunțim 3-4 căței de usturoi și îi punem în tigaie până de aromatizează uleiul.
Adăugăm și un ardei iute, poate doi dacă vă place foarte picant.
Adăugăm apoi toate ingredientele rămase pentru sos, mai puțin amidonul.
Vin pe rând, uleiul de susan, oțetul de orez, zahărul brun, zeama de pui, sosul de soia, vinul alb. Lăsați până când sosul dă un clocot.
Desfacem lingura de amidon cu un pic de apă rece, amestecăm, apoi adpugăm în sos. Lăsăm pe foc totul până se îngroașă un pic.
Acum punem bucățile de carne prăjite în sos, presărăm ceapa verde tocată și semințe de susan.
Lăsăm pe foc atât cât fiecare bucată de carne e acoperită de sos. Preț de vreo 2 minute.
Servim cu orez sau cu ce avem noi chef, că noi suntem masterchefii.