E una dintre cele mai simple si rapide retete. Plus ca se poate face in cate variante va trec prin cap. Putem scoate carnea din rețetă, putem folosi ce tipuri de ciuperci avem la îndemână etc. Orientativ, pentru 4 persoane, eu o fac așa:
Ingrediente:
- 500-600 g piept de pui
- 500 g ciuperci
- 1 ceapă mare
- 3 căței de usturoi
- 400 g smântână cu 20% grăsime sau 300 – 400 ml smântână dulce, lichidă
- 4-5 linguri de vin alb, opțional
- pătrunjel
- sare, piper
- 4-6 linguri ulei, o lingură unt
Preparare:
Tăiem în fâșii sau cubulețe, după preferință, pieptul de pui. Îi punem un praf de sare si eventual piper alb. Îl lăsăm așa și ne ocupăm de celelate ingrediente.
Tocăm ceapa, zdrobim usturoiul și îl mărunțim și pe el, spălăm și curățăm cu o perie mică ciupercile, pe care apoi le vom tăia feliuțe, tot după preferință. Dacă sunt mititele, arată bine și întregi sau jumătăți.
Încingem o tigaie largă cu câteva linguri de ulei. Călim ceapa mărunțită.
Adăugăm usturoiul.
Odată călite cât să fie translucide, adăugăm carnea de pui și o ținem pe foc, amestecând, până se rumenește puțin.
Eu am uitat de ea vreo 2 minute și s-a rumenit cam mult.:D
Într-o altă tigaie sau în aceeași, dar după ce am golit-o de feliile de pui și ceapă, punem o lingură de unt și una – două de ulei cu temperatură înaltă de fum, eu folosesc de rapiță.
Adăugăm ciupercile, punem sare, piper și le călim la foc iute. Lăsăm să scadă zeama.
Când s-au rumenit și ciupercile, adăugăm peste ele carnea de pui și ceapa, punem un gât de vin alb peste ele și le lăsăm să facă o primă cunoștință.
Adăugăm smântâna (eventual o subțiem foarte puțin cu apă, ca să se omogenizeze mai repede cu ingredientele), dregem de sare, piper, putem pune un praf de nucșoară, stingem focul și gata!
Pătrunjel și/ sau mărar. Eu prefer mărarul la rețeta asta.
Și am pus-o pe farfurie lângă mămăligă.