Image default

Pilaf cu carne de pasăre

Pilaf cu carne de pasăre – o rețetă simplă, spornică, dată din mamă în fiică, în cazul meu din mamă în fiu, întrucât pentru fiică-mea sună prea desuet pilaful. Dar îl mănâncă. 🙂 În ceea ce o privește, risotto sună mult mai… mult mai.

Ingrediente Pilaf cu carne de pasăre:

  • 500-600 g carne de pasăre, eu am folosit pulpe superioare de pui (cu os)
  • 1 morcov
  • 1-2 cepe
  • 1 ardei gras
  • 1/2 țelină mică
  • 250 g orez cu bob rotund pentru pilaf
  • 750 – 1 l apă sau supă de carne/ legume (cantitatea depinde de tipul de orez, în funcție de cât lichid absoarbe orezul și, de asemenea, de cât de cremos îl preferați voi); eu am folosit 800 ml lichid (300 ml apă + 500 ml supă de legume, pe care o aveam la congelator) – ca raport, la 1 parte orez, puneți 3,5 – 4 părți lichid
  • sare, piper
  • 1 foaie dafin
  • 2-3 linguri ulei sau altă grăsime
  • pătrunjel proaspăt la final

Preparare Pilaf cu carne de pasăre:

De când m-am pricopsit cu o oală multicooker, pe numele ei de scenă Marta, gătesc pilaful în varianta aceasta. Pentru că se gătește mai rapid și, mi se pare mie (nu doar ca să-mi justific investiția :D), iese mai gustos.

Evident, nu e o condiție să ai o Martă pentru pilaf. E nevoie doar de o cratiță sau de o tigaie adâncă, pentru care să avem un capac potrivit.

Primul pas este să spălăm orezul și să-l lăsăm la înmuiat în apă.

Pregătim carnea. Asta însemnând pârlire (dacă e cazul), tăiere în bucățile dorite și eliminarea excesului de piele, pielițe, grăsime.

Ne ocupăm și de legume, să le avem pregătite. Tăiem ceapa, morcovul, țelina și ardeiul în cubulețe mici.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4170″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Încălzim cratița cu 2-3 linguri de ulei. În cazul multicookerului sau instant pot-ului, selectăm călire/ sotare (brown/ saute) pe low.

Rumenim bucățile de carne pe toate părțile, fără să le prăjim. Apoi le scoatem pe o farfurie să-și aștepte rândul pentru următorul pas.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4195″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

În grăsimea lăsată de carne, călim la foc mic ceapa tocată, apoi morcovul și țelina, apoi ardeiul. Nu e nevoie să fie gătite mult, ci doar să se înmoaie și să-și evapore o parte din apă.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4197″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Peste legume, punem bucățile de carne, apoi turnăm apa sau supa de legume/ carne. În cazul cratiței, folosiți neapărat un capac.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4199″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Lăsăm să fiarbă până când carnea este pătrunsă. La multicooker/ instant pot, selectăm programul pentru gătit pui (poultry) pentru 15 minute, după care eliberăm supapa de abur, oricum se va găti suplimentar și cu orezul.

Scurgem orezul spălat și îl adăugăm în vasul de gătit. Amestecăm, apoi punem capacul, lăsăm la foc mic și nu-l mai deranjăm preț de 10 minute. După 10 minute stingem focul, dar nu ridicăm capacul. Mai lăsăm acoperit cel puțin 15 minute, orezul va continua să se gătească la aburii din cratiță.

În cazul multicookerului, setăm programul pentru orez și asta e. La finalul programului, lăsăm ca aburul să se elibereze singur, fără să deschidem supapa pentru abur.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4201″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Cât e cald, presărăm frunze de pătrunjel tocate pentru aromă.

Atât de simplu este.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4203″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Știu că e spornic și, cel puțin în copilăria mea, maică-mea făcea o cratiță de pilaf care să ne ajungă măcar 2-3 zile, dar cel mai gustos este totuși mâncat/ servit imediat după gătire.

Pilaful merge făcut cu orice carne, cu pipote, cu creveți, cu legume, doar cu legume, cu tot felul de legume, să tot pilăfim.

Hai, poftă bună!

Related Articles

Cartofi “prăjiți” la cuptor

allandalla

Fond brun de vită și demi glace

allandalla

Salată cu smochine, frunze verzi, brânzeturi și prosciutto

allandalla

Lasă un comentariu