Image default

Vinete cu mozzarella și parmezan

Rețeta e una adaptată după melanzane alla parmigiana pentru lenea mea și pretextul că mai bine coacem vinetele la cuptor decât să le prăjim. Mai ales că vinetele chiar sunt niște mâncătoare de ulei ceva de speriat.

Daca vreți varianta leneșă, asta e.

Ingrediente:

  • 3 vinete
  • 500 ml piure de roșii (conservă sau proaspăt), eu am avut unul conservat, m-a consolat ideea că se numea Passata di Pomodoro
  • 3 căței de usturoi dolofani
  • 200 – 250 g mozzarella tăiată feliuțe
  • 100 g parmezan ras
  • ulei
  • sare, piper
  • busuioc

Preparare:

Am tăiat vinetele, pe lungime, în felii cu o grosime de 0.5 cm.

Le-am presărat cu sare și le-am lăsat la scurs într-o strecurătoare. Vor lăsa zeamă.

Am încins cuptorul la 220 grade C.

Ca să nu mă plictisesc așteptând, m-am apucat de sos. Unul mai simplu de atât nici că există.

Punem 3 linguri de ulei într-o crăticioară. Mărunțim usturoiul și îl punem în ulei.

Punem crăticioara pe foc și așteptăm 2 minute să se aromatizeze uleiul și să se încingă. La foc mic. Odată încins, turnăm piureul de roșii, asezonăm cu sare, piper și lăsăm să fiarbă. Nu mai mult de 10 minute că nu e cazul. Spre final, punem și câteva frunze de busuioc, preferabil proaspăt. Dăm deoparte și îl lăsăm să-și aștepte rândul.

După ce vinetele au transpirat, le uscăm cu un prosop de bucatarie.

Ungem o tavă de cuptor cu ulei și așezăm feliile de vinete pe un singur strat. La mine a fost nevoie de 2 ture de cuptor, dacă aveți două tăvi, foarte bine, scutiți din timp.

Ungem și pe deasupra vinetele cu puțin ulei și băgăm la cuptor, la 220 grade C, preț de 10 minute. Ideea e să se înmoaie și să piardă apa. Nu trebuie să fie perfect gătite, vor mai intra o dată la cuptor cu celelalte ingrediente. Dacă aveți chef, la jumătatea timpului, le puteți întoarce și pe partea cealaltă.

Am folosit o tavă de yena.

Punem primul strat de sos.

Așezăm un strat de vinete.

Presărăm parmezan ras și punem câteva felii subțiri de mozzarella.

Reluăm straturile. Unul de sos, unul de vinete, altul de brânzeturi.

La mine au intrat 3 straturi de vinete și 3 de brânzeturi.

Am băgat la cuptor la 220 grade C în jur de 25 de minute, dar stați totuși cu ochii pe tavă.

Nu tăiați imediat, mai dați-i timp preț de vreo 15 minute să se răcorească și să se așeze.

 

Related Articles

Confit de usturoi

allandalla

Ratatouille la cuptor

allandalla

Supă cremă de ciuperci vegană (de post)

allandalla

Lasă un comentariu