Famelie mare, renumeraţie mică, după buget, coane Fănică!
Unul dintre motivele pentru care merită să gătiți rața întreagă. Ieftină și spornică. Dar primul motiv este că iese delicioasă! Arome peste arome de la carne, oase, piele și ce mai vreți voi să-i îmbunătățiți peste ce i-a dat mama natură.
Aaaa, mai e un motiv. Rupeți gura târgului cu centrul mesei unde va trona friptura.
Ingrediente:
- 1 rață întreagă, fără organe (a mea a avut 2,4 kg, din supermarket)
- 2 cepe medii
- 1 portocală
- 1 lămâie (eu am avut prin frigi o jumătate lămâie și una de lime)
- sare, piper
- Pentru sosul de uns: 1 lingură sos de soia, 1 lingură hoisin, 1 lingură worcestershire. Nu e bătut în cuie, evident, e după gustul nostru. Puteți pune și miere sau zahăr brun și alte sosuri, ideea e să ajute un pic la caramelizarea exteriorului.
Preparare:
Dacă aveți timp și mai ales răbdare, vă recomand să țineți rața la saramură măcar de azi pe mâine. Eu folosesc des metoda asta de marinare a cărnii și nu m-a dezamăgit niciodată. Sarea frăgezește. Având în vedere totuși că avem o pasăre mare, e posibil ca doar presărarea cu sare să nu fie suficientă așa că facem o saramură. Apa și sare. La 2 l de apă, eu am pus 3 linguri cu vârf de sare grunjoasă. Pentru arome, am adăugat și o ceapă tăiată în 4, o foaie de dafin și boabe de piper. Fierbeți apa cu sarea și ce condimente mai vreți voi, răciți și turnați-o peste rața așezată într-o oală. Ca să nu evadeze și să stea scufundată în saramură, am pus o farfurie peste ea, drept capac. O lăsăm măcar 24 de ore. La frigider.
A doua zi, clătim cu apă rece și o lăsăm la scurs și la uscat pe cât posibil, tamponăm eventual cu șervete de bucătărie pe toate părțile.
Încingem cuptorul la 160 grade C.
Tăiem ceapa și citricele în bucăți grosiere și le plasăm cu încredere, dar fără exces de zel, în cavitatea raței. Nu o umpleți până la refuz.
Că tot veni vorba de exces de zel, eu am închis cavitatea cu 2 scobitori prinse în piele Apoi, am legat picioarele cu sfoară de bucătărie și, sinceră să fiu, și aripile ca să stea pe spatele raței și să nu se ardă la cuptor. Nu că m-ar da afară din casă tehnica într-ale bucătăriei, ci pur și simplu pentru că nu stăteau altfel!
Pregătim o tavă cu grătar dedesubt sau folosim grătarul cuptorului sub care punem o tavă cu 1/2 cana de apă, depinde și de cuptor, al meu nu pierde abur, altfel, puneți mai mult sau completați pe parcurs. Apa va ajuta la formarea aburilor și, în plus, nu ardem aragazul cu sucurile scurse din friptură.
Așezăm rața pe grătar cu pieptul în sus și ținem la 160 grade timp de o oră.
Recomandabil e să acoperim pieptul raței cu hârtie de copt sau folie de aluminiu să nu se ardă.
Timpul depinde de greutatea raței, în total, ca regulă generală, pentru 500 g rață timpul de gătire este de minim 20 de minute. Depinde de temperatură. Eu am rața de 2,4 kg, deci vreo 2 ore la cuptor cu totul minim.
După 1 oră la mine, am scos tava, am setat temperatura cuptorului la 210-220 grade C.
În tava de sub grătar am adăugat cartofi, o ceapă, un ardei roșu, ciuperci, 2 morcovi subțiri, am sărat, am piperat.
Am pus la loc grătarul peste tavă, apoi am uns rața cu un amestecul de sosuri.
Am lăsat 30 minute cu pieptul în sus, încă 15 min cu pieptul în jos și am sucit iar rața cu pieptul în sus pentru alte 15 minute.
Verificați periodic, mai ajustați timpul dacă e necesar.
În final, la mine arăta așa:
O lăsăm la odihnit măcar 15 minute, deși tentația de a o gusta e maaare.
O servim cu garnitura din tavă sau pe care o doriți voi.