Când e piața plină de dovleci rotofei, dulci și aromați, merită să faceți supa aceasta. Încălzește inimile și se bucură fiecare papiluță gustativă.
Ingrediente:
- 1 dovleac plăcintar de aproximativ 1 kg, cântărit după curățare
- 500 ml supă de legume, de pui sau apă, veți suplimenta in funcție de consistența dorită a supei
- 1 ceapă
- 2 morcovi
- 1/2 țelină mică
- 1-2 linguri suc gros de roșii sau 1-2 lingurițe bulion (compensează gustul dulce al dovleacului și adaugă intensitate culorii)
- opțional, 100-150 ml smântână de gătit
- ulei pentru gătit
- sare, piper
- 1 linguriță cimen măcinat, 1 linguriță de turmeric, 1 linguriță boia (intensifica și culoarea supei); dacă vă place gustul, merge și o felie de ghimbir.
Preparare:
Curățăm dovleacul și îl tăiem în cubulețe mici. Operațiunea e greoaie pentru că dovleacul e tare.
Pentru simplificare, puteți folosi oricare dintre metodele de la prepararea dovleacului.
Punem la încălzit supa de legume sau de pui sau apa, să le avem pregătite.
Într-o altă oală, în care se va fi finaliza supa, încingem 3 linguri de ulei pentru gătit, în care călim, pe rând, ceapa tăiată mărunt
apoi morcovul și țelina.
Adăugăm condimentele. Eventual măcinate.
Dupa ce s-au înmuiat, adăugăm cubulețele de dovleac și le călim și pe ele, înăbușit, până se înmoaie. Dacă ați optat pentru coacerea prealabilă în cuptor, va dura doar 2 minute.
Punem câteva polonice de supă de legume, carne sau apă.
Băgăm blanderul vertical sau folosim un blender normal sau un pasator manual.
Dăm prin sită pentru a obține o supă cât mai fină.
În funcție de consistența dorită pentru supă, mai adăugăm supa de legume, carne sau apă.
Opțional, la final, adăugăm 100-150 ml smântână pentru gătit sau punem pe masă, la servire, separat, smântână sau iaurt.
Garnisim cu ulei de dovleac, semințe de dovleac, crutoane, frunze de pătrunjel, feliuțe de bacon prăjit, felii de chorizo etc.
Ca variantă, puteți adăuga la supă, de la început, și vreo 200 g linte roșie, îi dă consistență și aveți o supă cremă de dovleac cu linte. 🙂