O rețetă simplă din cale-afară, variantă pe care eu o prefer la spanacul cu lapte și rântaș. Aș spune despre ea că e și foarte rapidă, dacă nu aș lua în calcul curățarea și spălarea lui.
Ingrediente:
- un snop de spanac, după opărire și scurgere, mi-au rămas 750 g
- 1 ceapă mare galbenă sau 1 legătură de ceapă verde
- 4 căței de usturoi
- opțional, o legătură mărar, una de pătrunjel
- 200 ml smântână 20% grăsime sau de gătit
- 2 linguri ulei
- sare, piper
- opțional, parmezan ras sau altă brânză, după gust și resursele din frigider
Preparare:
Se curăță și se spală spanacul, treaba aceasta e cea mai anevoioasă parte a pregătirii. Cât curățăm spanacul, punem la fiert apă într-o oală generoasă.
Odată ajunsă apa la fierbere, scufundăm frunzele de spanac în apa fierbinte, nu mai mult decât e nevoie ca acestea să se înmoaie și să-și piardă din volum. Ca să le păstrăm culoarea și să oprim procesul de gătire, scufundăm apoi frunzele opărite în apă rece, eventual cu câteva cuburi de gheață care să ajute la menținerea temperaturii cât mai scăzute.
Apoi punem spanacul la scurs într-o strecurătoare.
Încingem o tigaie înaltă sau o cratiță în care urmează să gătim. Punem 2-3 linguri de ulei.
Tocăm ceapa mărunt și o călim până devine translucidă. Cu un praf de sare.
Adăugăm usturoiul mărunțit și-l lăsăm și pe el să se înmoaie.
Tocăm frunzele de spanac după cum vrem de mărunt. Mie îmi place să le tai grosier, cât să fie ușor de luat în furculiță, dar defel mărunțit.
Punem spanacul în cratiță peste ceapa și usturoiul călite.
Sărăm un pic și lăsăm câteva minute la foc mediu, amestecând des, cât să se evapore apa din spanac.
Adăugăm smântâna, amestestecăm și stingem focul.
Pentru un răsfăț suplimentar, putem rade puțin parmezan sau altă brânză maturată deasupra sau presărăm puțină brânză sfărâmată. Înseamnă un plus de gust.
Putem pune în spanac și câte o legătură de mărar și pătrunjel și-l punem pe masă alături de obișnuitele ouă ochiuri, sau ouă poșate sau de un boț de mămăligă.