Cartofi sous vide (piure) – Pe scurt: 87-90º C pentru 1 oră.
Ingrediente Cartofi sous vide (piure):
- cartofi albi făinoși, 500 g
- 100 g unt
- 50 ml lapte sau smântână pentru gătit
- opțional, ceapă verde, chives sau alte plante aromatice
- sare, piper alb
- sau orice alte combinații vă sunt la îndemână sau preferabile, până la urmă, folosiți cartofii gătiți sous vide cum credeți voi și după rețeta voastră preferată, cea de mai sus e o rețetă de sugestie, dar care pe mine mă mulțumește
Preparare Cartofi sous vide (piure):
Curățăm cartofii și îi tăiem în rondele cu o grosime de 1- 1,5 cm.
Vidăm.
Băgăm în baie sous vide la 87-90º C pentru 1 oră. Depinde și de cartofi, veți vedea că sunt făcuți când, apăsând pe o felie de cartof cu o lingură, cartoful se va zdrobi ușor.
Scoatem cartofii din punga de vidare. Deși sunt de părere că 99% dintre preparatele sous vide trebuie răcite după gătirea sous vide, nu e și cazul cartofilor. Nu răcim cartofii.
Într-o cratiță, pe foc mic, încălzim untul și pasăm cartofii.
Adăugăm treptat laptele sau smântâna, dacă e cazul.
Amestecăm.
E important ca vasul în care facem piureul să fie pe foc, la foc mic. Putem adăuga treptat untul, uleiul, smântâna sau chiar brânzeturile. Important este să obținem consistența și mai ales gustul care ne bucură.
Putem decora cu pătrunjel, ceapă sau usturoi verde sau orice alte ierburi aromatice.
E varianta cea mai binevenită de garnitură. Nu cunosc pe nimeni în viața asta care să spună că nu se bucură de piureul de cartofi.
Probabil ar fi indicat să fim atenți la cantitate, în rest… variantele lui sunt nelimitate în privința aromelor, adaosurilor și prezentării.
Pe cartofi, oștenii mei!
Pentru alte variante de piureuri: AICI.