Image default

Supă de roșii

Indiferent de anotimp, supa de roșii e preferata mea dintre toate. Ok, nu că asta ar conta, dar cel puțin pentru vară, supă mai gustoasă nu cred să fie. Plus că are avantajul că se poate mânca/ bea și rece, la prânz, seara, luată la serviciu, când vrem noi.

Ingrediente Supă de roșii:

  • 2 kg roșii sau 2l suc de roșii
  • 2 cepe
  • 1 bucată mică de țelină – cca 40-50 g
  • 1 morcov – cca 40 g, opțional, e mai mult pentru dulceață
  • 1 ardei gras roșu, pe care îl vom coace
  • frunze de pătrunjel si busuioc tocate
  • sare, piper
  • 1-2 l apă sau zeamă de carne sau legume, in funcție de cât de zemoase sunt roșiile și de cât de concentrată doriți supa

Preparare Supă de roșii:

  • În cazul în care dați roșiile prin mașina de tocat roșii sau storcător:

E varianta cea mai simplă.

Evident, spălăm roșiile, le curățăm de cotoare și le dăm prin mașina de tocat sau storcătorul de roșii.

Roșiile mele au fost zemoase, am obținut aproape 2l de suc de roșii. Probabil undeva pe la 1,7l.

Le-am pus pe foc într-o oală de 4-5 l. Am adăugat un stock de vită făcut în casă. Dacă nu aveți, puneți apă.

Am pus ardeiul la copt.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4334″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Într-o tigaie, am călit în 2 linguri de ulei ceapa mărunțită, morcovul și țelina.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4335″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Când legumele din tigaie s-au înmuiat, le-am pus în oala de supă. La fel și ardeiul copt și, evident, curățat.

Le-am lăsat să fiarbă împreună până când legumele au fost bine fierte, devenind asfel ușor de pasat. Sărați și gustați.

Eu am strecurat supa și am oprit legumele separat. Peste ele am pus un polonic de supă și am transferat totul într-un blender. Dacă nu aveți sau vă e mai la îndemână, le puteți trece printr-o strecurătoare/ sită nu foarte fine.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4336″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Am turnat pasta de legume în supă și am lăsat să mai dea 1-2 clocote.

Gustați și dregeți de sare și piper.

Acum putem adăuga dacă dorim orez, găluște, fidea, tăiței de orez sau ce vrem noi și lăsăm pe foc până se gătesc.

Mie îmi place să-i adaug un ou bătut ușor, dar de multe ori o las simplă.

De data aceasta, alegerea a fost să bat niște gălbenușuri rămase de la o altă rețetă și să le fac ”zdrențe” în supă. Practic, le-am pus în supa fierbinte, după ce le-am bătut un pic. (vorba vine bătut, nu aveam albușuri)

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4340″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Apoi, am stins focul și am adăugat pătrunjel tocat fin și vreo 3 frunze de busuioc proaspăt.

  • În cazul în care NU dați roșiile prin mașina de tocat roșii sau storcător:

Puteți proceda ca mai jos, însă culoarea supei nu va fi la fel de roșie din cauza semințelor.

Încingem cuptorul la 200 grade C. Punem roșiile spălate într-o tavă și le băgăm la cuptorul deja încălzit vreo 5-10 minute, până se desprind ușor pielițele de pe ele și înainte de a crăpa și de a-și pierde zeama. Punem la copt și ardeiul roșu.

Dacă vă e mai simplu, puteți scufunda roșiile într-o oală cu apă fierbinte, în loc să le coaceți, dar gustul nu va fi la fel de intens. Sau poate doar mi se pare mie.

Curățăm roșiile de coajă și părțile lemnoase. Le tocăm cubulețe sau cum avem chef. Curățăm de coajă și semințe și ardeiul copt.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4342″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Punem la foc o oală cu 2l de apă. Ne va fi de folos fierbinte. Punem folosi zeamă de carne sau de legume în locul apei.

În oala în care vom face supa, turnăm 2-3 linguri ulei și călim ceapa tocată mărunt. Cu un praf de sare, întâi la foc măricel, apoi mediu spre mic, până se înmoaie ceapa. Adăugăm morcovul și țelina tăiate cubulețe mici și le călim și pe ele, până își evaporă din apă.

Peste legume, punem acum roșiile tocate. Lăsăm pe foc vreo 2-3 minute și turnăm apa fierbinte, lăsând la foc mic. Adăugăm sare și piper.

Nu e nevoie să stea pe foc mai mult de 10-15 minute. Lăsăm un pic la răcorit și băgăm în supă un pasator, blenderul vertical sau punem în blender supa.

Strecuram.

Punem la loc în oală.

Acum putem adăuga dacă dorim orez, găluște, fidea, tăiței de orez sau ce vrem noi și lăsăm pe foc până se gătesc.

Stingem focul și adăugăm, dacă vrem, pătrunjel tocat fin și busuioc proaspăt.

Related Articles

Spanac cu smântână

allandalla

Felie de jambon la slow cooker

allandalla

Mâncare de mazăre cu pulpe de pui

allandalla

Lasă un comentariu