O rețetă de Chili con carne adaptată preferințelor familiei mele, mă rog, una dintre variatele rețete pe aceeași temă.
În principiu, ingredientele des întâlnite sunt carnea de vită, fasolea, roșiile, ardeiul gras si neapărat chili, la care se adaugă diverse condimente și ierburi.
DAR, noi am făcut rețeta asta și cu năut, cu linte verde și neagră, cu amestec de carne vită – porc, esențială este totuși vedeta – ardeiul iute. Și sosul cu aromele lui.
Ingrediente Chili con carne:
- 500 g carne tocată de vită
- 400 g fasole roșie fiartă în prealabil sau de la conservă
- 1 ardei gras
- 1 ardei iute sau mai mulți
- 400 g roșii tocate, pot fi și din conservă
- 2 lingurițe pline pastă de roșii ~ 50-70 g
- 2 cepe
- 2 căței mari de usturoi
- 250 ml stock de vită/ vin/ bere/ apă, eu am folosit stock de vită
- 4 linguri de ulei pentru gătit
- 1 linguriță chimen, preferabil măcinat
- 1 linguriță paprika, preferabil afumată
- 1 linguriță oregano
- 1 linguriță boabe de coriandru măcinate
- sare după gust
- opțional, în funcție de gustul vostru, la final, 1 linguriță de unt sau 1-2 tablete de ciocolată neagră
- Pentru servire: un avocado sau chiar guacamole, tortilla, nachos, orez sau ce vreți voi, până la urmă
Preparare Chili con carne:
Vom avea nevoie de 2 vase pentru gătit pe plită. Unul în care vom rumeni carnea, altul în care vom căli legumele și vom face sosul. E preferabil ca cel din urmă să fie mai înalt și mai generos pentru că vom adăuga în el și carnea. Eu am folosit un multicooker, întâi pentru sotare, apoi pentru fierbere la slow cooker. Dar se poate face oricum.
Puteți găti totul într-un singur vas/ tigaie/ cratiță/ multicooker, dar am preferat varianta cu 2 pentru a scuti din timp. În vreme ce se rumenește carnea, călim legumele. Altfel, le faceți pe rând. Dacă e așa, începeți cu carnea.
Într-o tigaie sau cratiță, pe cât posibil cu o suprafață mai întinsă, punem 1-2 linguri de ulei pentru gătit/ altă grăsime, apoi adăugăm carnea tocată.
Focul mediu spre mare pentru început, cât să se schimbe culoarea cărnii, iar apa să se evapore. Ulterior, dați focul mic și lăsați carnea să se rumenească. Rumenirea cărnii face diferența, chiar dacă, apoi, va intra în sos. Aveți răbdare să se rumenească, nu doar să fie fiartă de la aburii din tigaie. O lăsați până prinde din loc în loc crusta specifică rumenirii. O tigaie antiaderentă ajută la treaba asta.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4438″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Cât lăsăm carnea pe foc, ne ocupăm de legume. Pregătim o cratiță sau o tigaie înaltă cu 2 linguri de ulei pentru gătit.
Tocăm ceapa, usturoiul, ardeiul gras, ardeiul iute. Dacă folosiți capac la călire, le puteți pune pe toate odată. Dacă nu, recomandarea mea este să le căliți în ordine, ca să nu se ardă. Întâi ceapa, apoi adăugăm usturoiul, apoi ardeiul gras și cel iute. Fără capac, riscăm ca usturoiul și ardeiul să se ardă, se vor găti mai repede.
Eu le-am călit la multicooker, pe funcția low, evident fără capac. Când mi s-a părut că până și pe low e incins prea tare vasul, am oprit aparatul pentru 2-3 minute, apoi am reluat. Asta ca să nu se ardă nimic și să nu ne trezim cu un vag gust amar.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4458″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Nu uitați ca între timp să amestecați în carne și să reglați focul atât cât să se evapore apa și să se rumenească.
Odată călite legumele, adăugăm condimentele, adică oregano, coriandru, chimen, boia, apoi pasta de tomate și o lăsăm 2-3 minute. Amestecăm ca să nu se prindă de vas.
Turnăm stockul de vită sau lichidul ales de voi.
Eu am avut un cub congelat de demi-glace, pe care l-am diluat în 250 ml apă.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4460″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Punem carnea rumenită în sos și lăsăm la foc miiiiic să se amestece toate aromele. Cu capac.
La multicooker, eu am pus pe slow cooker 2 ore high.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4464″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Punem fasolea fiartă și boabele de porumb. Mai ținem un pic pe foc mic.
Pentru o notă deosebita, puteți pune în sos și 1-2 tablete de ciocolată neagră.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4466″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Servim cu orez, tortilla, nachos, avocado, iaurt, ce vrem noi.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4467″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]