Multe de spus despre confit, poate că pentru preparatul nostru, care este finalmente un condiment, e prea mult spus și totuși… în limite largi își are locul.
Mai scurt decât pe scurt, confitul, în termen larg, este gătirea la temperatură scăzută, timp îndelungat a diverselor alimente (cărnii, legumelor sau fructelor) fie în propria grăsime, fie în a altuia (altuia ăsta putând fi și vegetal), fie în sirop de zahăr de exemplu.
În termeni mai puțini lejeri și neaoși: carnea la garniță.
Țineam să mă scuz parțial pentru titlu.
Acum, chestia confitului de usturoi nu vă dă carne, lapte, brânză, ouă, dar vă asigură un condiment care, folosit potrivit, vă dă aromă. În orice îl veți considera potrivit: salate, piureuri, pizza, sos pentru fripturi, până și peste toast-ul de la micul dejun. Și precizez că nu veți purta cu voi toată ziua aroma usturoiului. Pentru căăăăă… tadam… a fost confiat.
E simplu.
Ingrediente Confit de usturoi:
- 3 căpățâni de usturoi
- 300 ml ulei sau cât să acopere cățeii de usturoi
- opțional, pentru arome suplimentare, 1 foaie de dafin, crenguțe de cimbru, rozmarin, un ardei iute etc
Preparare Confit de usturoi:
Separăm cățeii de usturoi din căpățâni. Dacă sunteți leneși și nu aveți chef, nu-i decojiți, dar veți fi nevoiți să o faceți ulterior, când îi veți folosi. Așa că eu mă dau harnică din prima și îi curăț.
Punem cățeii de usturoi într-un vas, eu am folosit un ibric.
Turnăm peste ei ulei cât să-i acopere și un pic peste, cam două degete pe lățime. Eu am pus mai mult, diferența va fi la intensitatea gustului uleiului rezultat.
Punem ibricul la foc miiic. Dacă uleiul bolborosește prea tare, luați vasul de pe foc, dați-i o pauză, reluați.
Puteți folosi varianta fierberii în ulei la cuptor sau sous-vide, sau la Thermomix, la o temperatură de 120 de grade C de ex, pentru siguranță. Variantele acestea vă scutesc de păzit tigaia.
Eu am ținut la cantitățile menționate cam o oră la foc mic pe plită. Voi veți decide singuri în funcție de cantitate și temperatură. Ideea este ca usturoiul să nu se descompună, dar să se înmoaie.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4625″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Când usturoiul e moale, uleiul s-a aromat, toate sunt bune și frumoase, stingeți focul și lăsați să se mai infuzeze până la răcirea completă.
Acum puteți turna uleiul și usturoiul într-un recipient cu capac neapărat și păstrat la frigider obligatoriu, pentru a nu ne expune riscului de botulism. Uleiurile infuzate cu usturoi sau plante aromatice se păstrează la frigider pentru siguranță!
Cu ocazia aceasta, e de semnalat că aceeași grijă e bine să o avem la alimentele care conțin usturoi crud și sunt păstrate apoi o perioadă, cum ar putea fi pesto-urile. Neapărat la frigider și nu a la long.
La fel cu alimentele conservate, insuficient sau incorect preparate/ sterilizate.
Altfel, în condiții de preparare corectă și de păstrare corespunzătoare, aventura poate începe cu:
- un cățel de usturoi confiat în piure; dacă vă chinuiți de mult timp (ca mine) să împrieteniți familia și cu alte piureuri decât cel de cartofi, un cățel de usturoi confiat e scânteiuța aia așteptată; în amestecuri de carne, în bugeri, în preparate vegetariane, în budinci, în ce vreți voi
- o linguriță de ulei de usturoi peste salată sau pizza, friptură sau pâine prăjită
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4632″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Un alt ulei aromat este cel rezultat de la ceapa crocantă.