Nedreptățitele frunze de sfeclă! Deși gustoase, atât crude, cât și gătite termic, rar sunt văzute prin salate sau alte preparate. Azi avem mâncare de frunze de sfeclă și vă garantez că merită s-o încercați, mai ales dacă sunteți consumatori obișnuiți de frunze. 🙂
Frunzele de sfeclă pot fi gătite și la aburi, opărite în apă fierbinte, călite în ulei și chiar prăjite. Fie cu un dressing de lămâie, ulei și diverse condimente, fie cu suc de roșii, fie cu un strop de maioneză, reci sau calde, proaspete sau gătite.
Rețeta de față e una simplă și o folosesc și la alte frunze, la spanac, la ștevie, lobodă.
Paranteză scurtă, am fost prin Grecia de câteva ori, măi, te trezeai că oamenii ăia îți puneau pe masă (nu neapărat în zonele cele mai frecventate turistic) frunze opărite, cu un pic de ulei de măsline, cred că nici nu le sărau. Plozii au strâmbat din nas la prima vedere, apoi, după două mese, ne băteam pe ele. Nu mi-e clar nici acum ce frunze erau alea, cu prima ocazie îi rog să google. Nu, nu erau de viță de vie.
Ingrediente mâncare de frunze de sfeclă:
- frunzele de la 3-4 sfecle (eu am cumpărat sfeclele cu tot cu frunze), rețete cu sfeclă găsiți pe blog cu o căutare.
- 1 ceapă uscată sau 2-3 cepe verzi
- 3-4 căței de usturoi
- 2-4 linguri ulei pentru gătit, în funcție de vasul de gătit
- 2-3 linguri piure de roșii sau roșii tocate
- sare, piper, alte condimente, după plac, eu nu prea folosesc tocmai pentru a păstra gustul frunzelor de sfeclă
Preparare mâncare de frunze de sfeclă:
Se spală frunzele. Păstrați și tulpinile, sunt fragede și suculente, iar gustul lor se apropie de cel al rădăcinii, fără a fi însă la fel de intens. E o aromă plăcută și discretă. Spre deosebire de alte frunze și tulpini, astea de sfeclă nu sunt amărui, uite, cum e cazul celor de lobodă. Nu, nene, sunt ușor acrișoare, suculente și dulcege în același timp, mă și mir de ce nu le folosește lumea mai des. Mă mir de ce nu le-am folosit eu!
Sotăm ceapa mărunțită. Fie o tocați la cuțit, fie o băgați într-un măruțitor electric.
Când ceapa e înmuiată, adăugați cățeii de usturoi mărunțiți și ei. O chestie salvatoare, văzută la Nadiya`s time to eat, cățeii de usturoi se decojesc cât ai clipi dacă îi scufunzi câteva minute în apă caldă. Nu, nu își vor pierde aroma.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4680″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Apoi punem frunzele și tulpinile de sfeclă în tigaie. De fapt, întâi tulpinile. Le puteți lăsa și întregi, la final, vor fi ca niște mici spaghete, sau tocate după bunul plac.
Odată înmuiate, își vor lăsa sucul propriu. Fie le folosiți așa cum sunt, cu un pic de lămâie sau alte sosuri, fie le continuați gătirea cu 5 minute în plus cu 2-3 linguri de passata sau roșii tocate.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4692″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Asezonați. Sare, piper și orice alte condimente vreți. E mai bine să asezonați spre final pentru că zeama din tigaie va scădea.
Cam asta e tot și durează maxim 15 minute. Puneți și voi o fripturică alături, un pește sau o garnitură de orez, quinoa, cartofi etc. Merg foarte bine și cu o felie de pâine proaspătă sau mămăligă.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4693″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]