M-a dus o prietenuță la Castelul Cantacuzino din Bușteni. Pe lângă turul cultural educativ, era de neratat masa la castel. Pe bune, când am mai mâncat eu la castel, nene? Nu mai mâncasem în viața mea la niciun castel, dar de-aia ai prieteni. Să te facă prințesă. Sau să te simți ca una.
M-am simțit ca una, atâta doar că, spre deosebire de Cantacuzini, la finalul mesei, în loc de siesta de la etaj, eu m-am ocupat la parter cu devalizarea cardului.
Am gustat, fraților, acolo o supă cremă de cartofi cu ceva pește alb, parcă era calcan. Di-vi-nă! Numai că, știți cum e, la restaurantele de prințese, schema e să mănânci ca o vrăbiuță și ca o mimozică. Am rămas cu gândul la ea (la supă zic) și am decis că nu tre să fie prea greu să o faci și acasă.
N-am de unde să știu, pentru că fix când era să mă străduiesc să o reproduc, m-a lovit un fusion cuisine de zici ce-i asta. Și mi-am adus aminte că în cartea lui Gordon e o supă de cartofi cu praz care mă tenta maxim ( e posibil ca în viața anterioară să fi fost olteancă, prințesă olteancă, pentru că sunt fan praz). Apoi mi-am mai adus aminte că eu nu am calcan în frigider, ci un merluciu leșinat. De emoție, ca și mine.
Așa că a ieșit supa asta, dar vă spun cu mâna pe inimă și pe burta plină că e prințeso-delicioasă. Ce regret la ea e că nu am făcut porție dublă, deși nu știu dacă se comportă civilizat și a doua zi.
Ingrediente pentru 4 porții:
- 250 g praz
- 250 g cartofi albi făinoși
- 250 g pește alb, eu am avut un merluciu
- 200 ml lapte
- 20 g unt
- 1-2 linguri ulei de masline sau rapiță
- 100 ml smântână dulce (opțional)
- 1 morcov – 40 g
- 1/4 țelină mică – 40g
- 1 ceapă
- un varf de cuțit cimbru, pătrunjel tocat la final pentru ornat și gust proaspăt, sare (1 linguriță), un praf piper alb
- 1l apă sau supă de legume, eu am pus apă și m-am consolat că am destule legume 😀
- 50 g vin, opțional, pentru călit legumele.
Preparare:
Se curăță peștele și se taie în jumătate. Se pune la fiert în 200 ml lapte cu un praf de sare. Nu durează mult, așa că e bine să-l păzim să nu dea laptele în foc. Dăm 2-3 clocote și stingem focul. Lăsăm peștele în laptele fierbinte vreo 15 minute, mă rog, până facem celelalte operații.
Punem la încălzit și 1l de apă.
Mărunțim țelina, morcovul, ceapa, tăiem prazul (fără frunze) în bucăți de 1 cm, hai 2 cm, cartofii cubulețe.
Încingem oala viitoare vedetă, apoi punem în ea 1-2 linguri de ulei și 20 g de unt.
Adăugăm ceapa, morcovul și țelina și le călim până se înmoaie, dar nu se rumenesc. Punem sare, piper și un praf de cimbru.
Adăugăm și prazul și îl călim și pe el.
Își va lăsa zeamă, teoretic, dacă aveți focul mediu, așteptăm să se evapore. Amestecăm. Se va înmuia. Cam ca în poză.
Urmează cartofii cubulețe. Dacă nu mai aveți lichid în oală, puteți pune un gât de vin alb, dacă nu, nu, puneți apă încălzită.
Când cartofii au devenit ușor sticloși, turnăm 1l apă încălzită în oală și lăsăm să fiarbă până când toate legumele sunt gătite și cartofii devin sfărâmicioși când băgăm furculița în ei.
Aveți și voi grijă că mai scade apa în timpul fierberii, o veți echilibra mai pe final, dacă e nevoie, la mine n-a fost.
Scoatem peștele din lapte, îl curățăm de oase, îl lăsăm să se despartă singur în bucăți. Eu i-am curățat și pielea.
Strecurăm laptele.
Strecurăm și supa și băgăm legumele la blender sau le pasăm în oală cu un blender vertical.
Peste legumele pasate turnăm supa rămasă și laptele. Mai trecem o dată printr-o sită ca să ne iasă o supă fină.
Punem din nou pe foc, adăugând și bucățile de pește. Dăm un clocot și stingem focul.
Punem în farfurii câte o bucată, două de pește, supă, garnisim cu pătrunjel proaspăt sau crutoane. Sau ce vrem noi. Eu am pus feliuțe subțiri de ridiche roșie că mă simțeam grozav de creativă. Și pătrunjel tocat.
E de-a dreptul mătăsoasă, delicioasă și aspectuoasă, exact ca o prințesă cantacuzină și ceva pe deasupra! V-o recomand.
Dacă nu vreți cu pește, e supersimplu, na, scoateți peștele din schemă și aia e. Tot bună.
Delicious-alandalicious, ce mai!