Nu e musai să fie limbă de porc, poate fi de vită, cu atât mai bine.
Ingrediente:
- 2 bucăți limbă de porc
- 1 ceapă
- 4-5 căței de usturoi
- 1 morcov mediu
- 1/2 țelină medie
- opțional, 1/2 păstârnac – eu îl prefer pentru că dă dulceață sosului
- tot opțional 1 linguriță oțet balsamic
- roșii tocate 400 – 450 g sau suc de roșii
- 100 g măsline
- ulei vegetal
- sare, piper
- 1 ardei iute
- 1 foaie dafin
Preparare:
Punem limba de porc la fiert. Eu folosesc pentru ea oala sub presiune și o fierb în jur de o oră/ o oră jumătate.
Când limba este fiartă, se curăță de pielițe și se taie felii de 0,5 cm grosime.
Pentru sos, se toacă mărunt ceapa, morcovul și țelina și se călesc în ulei până se înmoaie. Punem și un praf de sare.
Mărunțim și usturoiul și ardeiul iute și îi adăugăm și pe ei.
Mai ținem pe foc câteva minute, apoi punem roșiile tocate sau sosul de roșii și lăsăm la fiert la foc mic. Condimentăm cu sare, piper, punem să fiarbă în sos și foaia de dafin. Adăugăm și din zeama în care a fiert limba, eu am pus cam o cană în faza asta și încă una spre final.
Când sosul este gata, scoatem foile de dafin, pasăm legumele și trecem totul printr-o sită pentru a obține un sos cât mai fin.
Punem din nou pe foc, doar pentru 5 minute, pentru că acum adăugăm limba feliată și măslinele.
Dacă vi se pare sosul prea gros, mai adăugați din zeama în care a fiert limba. Este chiar foarte gustoasă.
Eu am pus-o pe farfurie cu piure de cartofi copți.
Merge de minune și cu mămăligă.