Image default

Curcan întreg la cuptor

Am presupus că e mare provocare să faci un curcan întreg, m-am înșelat și voi repeta experiența. Mai ales când suntem la masă lărgită.

Ingrediente:

  • 1 curcan întreg, al meu a avut 4 kg
  • unt aromat (rețeta mai jos)
  • umplutura, și ea pentru aromă

Umplutura:

  • 2 cepe jumatati
  • 1 lamâie sau o portocală mică tăiată în 4
  • 1 măr tăiat în 4
  • 2 foi dafin

Saramură:

  • sare, in cazul meu 3 linguri cu varf
  • apa, la mine 2,5 l
  • 2 foi dafin
  • piper boabe
  • 1 ceapă tăiată peștișori
  • 4 căței de usturoi zdrobiți
  • 1/2 lingură zahăr

Unt aromat:

  • 200 g unt moale
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță piper
  • 5 căței de usturoi pisați
  • o mână de pătrunjel tocat
  • 1-2 linguri amestec condimente pentru curcan de la magazin (sau pentru pui), opțional.  Găsiți unul care să vă convingă, citind ingredientele. Dacă nu folosiți amestecul acesta de condimente, care de obicei conține și sare, mai puneți voi 1 linguriță de sare

Preparare:

Eu am cumpărat curcanul curățat, bibilit, recunosc, am pus plozii să mai curețe mici tuleie rătăcite și au făcut o treabă mai bună decât la saloanele de epilare definitivă.

Începem cu saramurarea.

E totuși o etapă opțională, dar depinde de timpul pe care îl aveți la dispoziție. De răbdare, de timpul dintre momentul cumpărării și gătirii, de spațiul disponibil din frigider, de și de.

Dacă aveți de-a face cu un curcan de țară, aș zice să o luați în calcul.

La mine s-a întâmplat că am cumpărat curcanul (baby grill!!!, ce a ajuns lumea!) cu 3 zile înainte de Paște. Și am decis că nu merită să-l congelez, să-l decongelez etc.

Așa că am ales să-l trec prin saramură. Înainte de toate, saramurarea asta e și o metodă de conservare. Care vine și cu un bonus de gust și suculență.

Un motiv în plus a fost faptul că orice carne slabă merită un ghiont înainte de gătire. Așa cum ai avantajul că la saramura asta, poți pune și diverse condimente. Și întotdeauna carnea este mai suculentă.

Folosim în medie 1 lingură cu vârf de sare la 1 litru de apă.

Am verificat în ce oală din casă încape pasărea.

Am măsurat cam de câtă apă ar avea nevoie ca să stea acoperită și am pus, în cazul meu, 2,5 l apă la încălzit cu vreo 3 linguri cu vârf de sare grunjoasă neiodată, 2 foi dafin, piper boabe, 1 ceapă tăiată peștișori, 4 căței de usturoi zdrobiți și 1/2 lingură zahăr. Am ținut pe foc până s-a dizolvat sarea și s-a parfumat un pic zeama. Nu am dat în clocot totuși, dar dacă aveți răbdare, voi puteți să o faceți, saramura va prinde o aromă mai intensă și mai coerentă, plus că stați mai liniștiți că ați fiert apa. Mă rog, dat în clocot măcar, chestie care reduce din riscul contaminării. Partea plictisitoare e că apoi trebuie să așteptați să se răcească. Nu vrem să opărim curcanul.

Am pus curcanul în oală, am turnat zeama rece peste el și l-am lăsat la frigider vreo 36 de ore. Pentru că nu-mi încăpea pe rafturile frigiderului, am scos unul dintre sertarele destinate teoretic legumelor și fructelor și am plasat oala acolo.

Ideal ar fi ca saramura să acopere complet carnea. M-am ajutat de o farfurie care să țină curcanul scufundat în oală și am pus și capac. Cu toate astea, la câteva ore, îl mai întorceam în oală, ca să mă asigur că pătrunde saramura peste tot, uniform, și că nu stă în contact cu aerul.

Cu o zi înainte de a-l găti, l-am scos din saramură și l-am uscat bine cu prosoape de bucătărie.

Am preparat untul aromat, amestecând ingredientele: 200 g unt moale, 3 linguri ulei de măsline (e necesar ca să nu se ardă untul), 1 linguriță piper, 5 căței de usturoi pisați, o mână de pătrunjel tocat, 1-2 linguri amestec condimente pentru curcan de la magazin (sau pentru pui).

Apoi, am trecut la operațiunea masajului cu unt.:)

Desprindem ușor pielea de pe pieptul curcanului, băgând mâna sub ea, cu mare atenție să nu o rupem. Introducem în portofelul format intre piele si pieptul de curcan o parte din untul aromat și întindem pe tot pieptul. În mod special, el are nevoie de grăsime și un plus de suculență.

Cu restul untului, masăm curcanul pe exterior, pe interior, în cavitate, peste tot.

Eu l-am înfoliat și l-am băgat la frigider până a doua zi.

A doua zi, l-am scos din frigider cu vreo 2-3 ore înainte de a-l băga la cuptor. Da, știți, ca să ajungă și el cât de cât la temperatura camerei și să nu suporte șocuri termice care i-ar dăuna frăgezimii.

Operațiunea de desfășare din folie e oarecum messy și e nevoie de răbdare să uniformizați un pic untul aromat, care s-a întărit pe ici, pe colo. Însă nu durează mult.

A urmat umplutura. Îi dă aromă.

Am îndesat în cavitatea curcanului o portocală tăiată în 4, un măr și 2 cepe jumătăți. Ceva sare și piper în plus.

Legăm picioarele și, dacă se poate, și aripile pe lângă piept.

Băgăm la cuptor, pe treapta cea mai de jos, la 170-175 grade C. Cu pieptul în sus. Punem și un pic de apă (cam o cană) în tavă pentru aburi și ca să nu se ardă.

La mine s-a impus să acopăr pieptul la un moment dat ca să nu se ardă. Am tăiat un dreptunghiuleț de hârtie de copt și am acoperit pieptul cu ea.

Din timp în timp, cam la jumătate de oră, turnăm zeama lăsată în tavă peste curcan.

Eu l-am ținut cam 2,5 ore la cuptor electric. Fac precizarea pentru că depinde mult de cuptor.

După acest timp, am verificat cu un termometru temperatura internă, la pulpă. Ar trebui să fie în jur de 80 grade C. Parcă la mine a sărit totuși indicatorul la mai mult. Cu toate astea, a ieșit un curcan suculent. Și, da, bine făcut.

Am scos curcanul din tavă și l-am lăsat la odihnit într-o altă tavă, acoperit cu folie de aluminiu.

În tava în care am gătit curcanul, unde acesta și-a lăsat un sos delicios, am pus câțiva cartofi și morcovi. Întâmplarea a făcut că am găsit morcovi mov, portocalii, galbeni, precum și cartofi albi și mov.

Am crescut temperatura cuptorului la 220 grade C și am băgat cartofii și morcovii, peste care am pus un praf de sare grunjoasă neiodată și pe care i-am uns pe toate părțile cu zeama din tavă. Cam în 20-30 de minute au fost gata.

Am servit curcanul împreuna cu garnitura de cartofi și morcovi.

A fost senzațional! Suculent, rumenit și foarte gustos.

Am fost 9 oameni la masă, ne-a rămas și pentru a doua zi.

 

 

 

Related Articles

Ciorbă de ciuperci pleurotus (ciorbă falsă de burtă)

allandalla

Burgeri de vită

allandalla

Friptură de mânzat la grătar cu ciuperci shimeji și spanac

allandalla

Lasă un comentariu