Am făcut cunoștință cu lintea în copilărie, într-o vizită la Brăila, la bunica prietenei mele, grecoaică. La vremea aia, nu doar că nu gustasem lintea, dar nici măcar nu știam că există.
Iaiaca, așa cum îi spunea prietena mea bunică-sii și cum i-am spus și eu tot restul vieții, deși, na, evident, mie nu-mi era bunică, ne-a pus în față câte o farfurie de supă de linte, cu boabe mari, maronii, o supă groasă și relativ limpede, bănuiesc că fiersese legumele întregi.
Și voi puteți face la fel, folosind orice rădăcinoase, nu doar morcov și țelină, cum am eu în rețetă. Unde am și călit legumele tocate.
Mai jos am pus și varianta cu legumele întregi, la care am mai adăugat un păstârnac și o rădăcină de pătrunjel.
E la alegerea voastră, după cum aveți chef să tocați, căliți, în ideea că supa va fi mai gustoasă de la legumele ușor caramelizate, sau dacă vă e mai ușor să fierbeți rădăcinoasele în treaba lor, pentru ca apoi să adăugați lintea, iar supa să fie mai… puțin groasă, dar în care lintea e vedetă.
În varianta cu legumele întregi, săriți peste pașii de călire.
Puneți rădăcinoasele și ceapa în apă rece, aduceți la punctul de firbere, apoi lăsați să fiarbă domol până când sunt legumele fierte.
Ingrediente:
- 250 g linte maro sau verde (cea roșie se sfărâmă și se potrivește în supele cremă, piureuri sau chiar sosuri)
- 2 cepe
- 1 morcov
- 1/2 țelină
- dacă folosiți legumele întregi, puteți pune și un păstârnac și o rădăcină de pătrunjel
- 6-7 linguri roșii tăiate proaspete sau din conservă sau o cană de suc de roșii
- 3-4 căței de usturoi
- 1,5 l – 2 l apă
- 1 linguriță semințe coriandru măcinate
- 1 linguriță chimen măcinat
- 1 – 2 lingurițe sare
- 1/2 linguriță piper
- 1/2 linguriță boia iute sau fulgi de chili sau ardei iute măcinat sau felii crude
- 1 foaie de dafin
- 2 linguri ulei de măsline
- la servire, oțet sau zeamă de lămâie, iaurt sau brânză feta sfărâmată sau doar o felie de pâine bună.
Preparare:
Spălăm lintea și o lăsăm în apă rece până facem pregătirile. Când e de pus în supă, va fi hidratată și scursă.
Punem la fiert și 1,5 – 2l apă, o vom folosi mai târziu.
În oala pentru supă încălzim 2-3 linguri de ulei de măsline, apoi călim ceapa până se înmoaie.
Apoi morcovii și țelina. Lăsăm să se caramelizeze ușor.
Punem și condimentele.
Rășnite.
Dacă nu vă place atât de aromată supa, nu le puneți pe toate sau în cantitățile mele.
Nu sărați acum, sarea va întări bobițele de linte. Supa se sărează spre final, când boabele sunt aproape fierte, dar nici complet fierte, astfel încât să aibă șansa să mai absoarbă și supă sărată și să capete fiecare gust.
Usturoiul tocat.
Dacă nu căliți legumele și le fierbeți întregi:
Punem roșiile/sucul de roșii și lăsăm un clocot.
Scurgem lintea și o adăugăm în oală, peste celelalte.
Lăsăm 2-3 minute, apoi turnăm 1,5l apă fierbinte.
Lăsăm la fiert 30-40 minute, în funcție și de mărimea, calitatea și tipul de linte. Gustăm și semnul că putem opri focul este ca boabele de linte sunt fierte și moi, păstoase.
Se poate mânca și caldă, și rece, e la fel de bună. O putem acri cu oțet slab sau lămâie.
Dacă nu o vreți de post, merge de minune o lingură de iaurt sau brânză sfărâmată deasupra.
Dacă nu o vreți de post, puneți niște cărniță afumată, călită odată cu legumele.
Și câte alte variante vă va inspira rețeta aceasta simplă.
Aici e poza pentru supa cu legumele fierte întregi, ca la iaiaca.