Vinete umplute vegetariene – Imam Bayildi – o rețetă pe cât de ușoară, pe atât de gustoasă. Turcească.
Pornind de la povestea imamului leșinat fie de plăcerea gustului, fie zguduit de alegerea costisitoare a nevesti-sii, pe care o presupunea folosirea unei cantități semnificative a uleiului de măsline, mi-am propus să o fac și eu măcar o dată. Ei bine, am făcut-o de zeci de ori. Așa de bună e.
Sper că imamul a leșinat totuși de plăcere.
Ingrediente pentru 2 porții – Vinete umplute vegetariene – Imam Bayildi:
- 2 vinete medii, nu foarte grăsuțe, bombate, ci dintre cele lungi
- 2 cepe
- 2 ardei grași sau kapia
- 2 roșii coapte, dar ferme
- 1 ardei iute sau chili uscat, opțional
- 3-4 căței de usturoi
- 100 – 150 ml ulei de măsline (cantitatea variază și în funcție de vasul în care veți găti)
- 150 ml suc de roșii sau 70 g pastă de roșii cu 100 ml apă, la care puteți adăuga pastă de ardei
- 1/2 linguriță chimen măcinat
- 1/2 linguriță piper măcinat
- 1/2 linguriță cimbru uscat
- sare după gust
Preparare Vinete umplute vegetariene – Imam Bayildi:
Se spală vinetele și se curăță de codițe.
De-a lungul fiecărei vinete, decojim o porțiune de vreo 5 cm lățime.
Urmând partea decojită, tăiem vânăta pe lungime, cât să se deschidă un pic, nu până la capăt.
Facem puțin loc în părțile laterale.
Presărăm sare unde am secționat și lăsăm ca sarea să ajute la scurgerea excesului de apă din vinete.
Întoarcem vinetele cu partea decupată în jos ca să se scurgă.
Ca să nu pățiți ca mine, adică să nu oxideze un pic vinetele, le puteți stropi cu zeamă de lămâie pe zona fără coajă.
Cât stau vinetele la sare, facem umplutura.
Tăiem ceapa și ardeiul julienne, roșiile cubulețe, mărunțim usturoiul.
Încălzim o tigaie înaltă sau o cratiță cu 40-50 ml ulei.
Călim pe rând legumele.
Întâi ceapa, până se înmoaie și devine translucidă.
Adăugăm usturoiul și mai lăsăm 2-3 minute.
Ardeiul. Ținem ardeiul până degajă mirosul plăcut de ardei gătit, prăjit și se înmoaie puțin.
Acum adăugăm chimenul, piperul, sarea, ardeiul iute, gustăm și ajustăm ce avem nevoie pentru gustul nostru.
La final, vin roșiile tăiate cubulețe, pe care nu le ținem mult în cratiță ca să nu se transforme în piure de roșii. Să-și păstreze forma.
Am terminat cu umplutura, o lăsăm deoparte.
Revenim la vinete. Tamponăm cu un prosop de bucătărie vinetele în interior. Curățăm zeama lăsată și sarea în exces.
Încălzim 50 ml ulei într-o tigaie la care să avem capac ulterior.
Așezăm vinetele cu partea decupată în jos, pentru a absorbi uleiul și a se înmuia mai ușor.
Dacă exact prăjirea asta în ulei nu vă place, încercați să le băgați la cuptor, doar unse cu ulei pe toate părțile, cam la 180 – 190°C.
Le prăjim sau coacem pe toate părțile până se rumenesc și se înmoaie.
Punem vinetele în tava de copt, care va intra la cuptor.
Cu o lingură, desfacem cu grijă vinetele și turtim miezul, pentru a face un pat pentru umplutură.
Le umplem cu amestecul din tigaie.
Facem rapid sosul de roșii. Fie din suc de roșii, fie din pasta de roșii. Eu am folosit pastă de roșii și o linguriță de pastă de ardei iute. Și sare. Gustați, oricum, înainte de a-l folosi.
Turnăm sosul peste vinetele umplute și lăsăm să curgă și în tavă.
Băgăm la cuptor la 180ºC pret de 30-40 de minute, depinde de cuptor și de funcția folosită, eu le-am pus la funcția de aer cald sperând să scadă zeama.
Când le vedem rumene și fericite, le scoatem din cuptor și le lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Abia apoi le servim. Fie simple, fie garnitură, fie doar cu iaurt alături.