Image default

Cum să preparăm dovleacul

Cum să preparăm dovleacul: copt/ călit/ prăjit/ la aburi / sous vide – rețete banale, până la urmă, dar de luat în seamă mai ales pentru ce putem face ulterior cu dovleacul. Pus în diverse preparate dulci sau sărate, prăjituri, supe, piureuri și, bineînțeles, savurat ca atare.

Spălăm și tăiem dovleacul în 4, 6, 8 bucăți, în funcție de mărime și scop, îndepartăm semințele.

Cum să preparăm dovleacul: Copt

Pentru copt, preîncălziți cuptorul la 190° – 200°C (foc mare). Așezați feliile de dovleac, cu tot cu coajă, într-o tavă. Acoperiți dovleacul cu hârtie pentru copt, altfel se rumenește prea tare deasupra și capătă o crustă neagră și amăruie.

Țineți la cuptor cam o oră, dar depinde de mărimea feliilor de dovleac și de cuptor. Este gata când intră furculița ușor în el.

Dacă îl vreți rumenit, îndepărtați hârtia de copt și mai țineți câteva minute.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”5256″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Se poate pudra cu zahăr tos, care se va carameliza la copt, cu scorțișoară, pudră de ghimbir, cuișoare etc sau îl putem unge, cât e călduț, cu puțină miere.

E foarte gustos ca atare, dar miezul copt poate fi folosit și ulterior în alte preparate, inclusiv ca umplutură pentru plăcintă.

Mie mi se pare cea mai gustoasă variantă de gătire a dovleacului.

Cum să preparăm dovleacul: La abur

Gătirea la abur a dovleacului mi se pare cea mai ușoară. Dacă aveți un steamer sau o oală multicooker, selectați programul de abur și în câteva minute aveți dovleacul moale, aromat și neterciuit. La mine a durat 8 minute la multicooker (după încălzirea oalei).

Dacă nu aveți un aparat pentru aburi, puteți folosi o sită pusă deasupra unei oale cu apă fierbinte, peste care puneți capac.

În fotografia mea, dovleacul este curățat de coajă, dar îl puteți pune la abur cu tot cu coajă, pe care o veți îndepărta ulterior.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”5258″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Evident, se poate consuma ca atare, aromat, însiropat, făcut piure dulce sau sărat, pus în combinații cu alte legume, piureuri etc sau folosit ulterior în alte preparate.

Cum să preparăm dovleacul: Călit

Dovleacul călit are sens, pentru mine, în special în supe (cremă). Spun asta pentru că, de regulă, se călește/ fierbe/ gătește în același timp cu celelalte legume și își împrumuta aromele. De pildă, la supa cremă de dovleac și linte, prefer varianta în care călesc dovleacul pentru că își va lăsa zeama în oală, iar lintea o va absorbi pe măsură ce se gătește.

Pentru asta, trebuie curățat de coajă. Vă recomand să folosiți mai degrabă un răzuitor pentru legume/ fructe decât cuțitul, merge mai ușor, coaja dovleacului e cam tare. Apoi, tăiem dovleacul cubulețe suficient de mici cât să se călească și să se pătrundă uniform.

Putem folosi pentru călire unt, ulei sau altă grăsime, de exemplu unt de cocos, care merge foarte bine cu dovleacul în multe preparate.

Ținem în cratiță, la foc mic spre mediu, până când se evaporă mare parte din apă și cubulețele de dovleac s-au înmuiat. Dacă e necesar, dacă s-a evaporat prea multă zeamă, adăugăm apa sau alte lichide, până când dovleacul e gătit.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”5260″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Cum să preparăm dovleacul: Prăjit sau la cuptor

Ca la călire, dovleacul trebuie curățat de coajă și tăiat în bucăți pentru prăjit sau pentru copt în grăsime.

Îl puteți tăia ca pe cartofi sau cum vă place. În varianta asta, e implicată o grăsime. Ulei, unt, untură, ce considerați.

În tigaie, pe plită, este simplu. Încingem uleiul într-o tigaie și punem bucățile de dovleac, în tranșe, ca să nu scadă temperatura uleiului și să se rumenească uniform dovleacul.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”5265″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Puteți combina cu alte legume pentru o garnitură bogată.

Cum să preparăm dovleacul: Sous vide

Pentru sous-vide, curățăm dovleacul și îl tăiem felii de vreo 3 cm grosime. Așezăm feliile pe un singur strat în punga pentru vidare. Putem pune condimente, sare, ierburi aromatice, câteva picături de ulei sau unt.

Ținem în baia de sous-vide 40-60 min, la 85°C.

Putem găti și bucăți mai mari, pe care apoi să le tăiem, tocăm, radem pentru plăcinte sau alte preparate.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”5267″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Până la urmă, indiferent de metoda de gătire, dovleacul este extrem de prietenos, atât simplu, cât și în preparate, extrem de adaptabil, dulce, sărat, condimentat.

Aici e o rețetă de supă cremă de dovleac.

Related Articles

Somon afumat cu sparanghel și piure de conopidă

allandalla

”Icre” vegane din amaranth

allandalla

Risotto cu broccolli

allandalla

Lasă un comentariu